– Vi har lenge vært klar over at vi må ha et nytt rådhus, og det vil også komme. Samtidig snakker vi nok om noen hundre millioner i investering, og jeg personlig er i tvil om vi har rygg til å bære et nytt rådhus på toppen av de store og nødvendige investeringene vi nå  går i gang med, sier rådmann Bjørn- Atle Hansen.

Digitalt rådhus

En av politikerne som har satt nytt rådhus på den politiske og administrative agenda, er gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen. Han frykter samtidig en offentlig debatt der buskagitasjonen vil fremstille det som politikerne nå skal skaffe seg og kommunale byråkrater prestisjebygg og et arbeidsmiljø preget av luksus.

– Ingen større arbeidsplasser i Alta har dårligere fysisk arbeidsmiljø enn de som jobber på rådhuset, det være seg ventilasjon med mer. Men de er de siste til å påpeke dette fordi vi alle vet at de blir møtt av et rammaskrik om at politikere og ansatte kun kjemper for goder til seg selv. Det vil alltid være en skole, en helseinstitusjon eller sosialt nettverk hvor forholdene er verre. Målt mot det blir det en umulig debatt og vinne. Derfor holder de ansatte munn og vi politikere tør nesten ikke si at vi legger planer for et nytt rådhus, sier Østlyngen og legger til:

– Dagens rådhus er fysisk innrettet slik at de som jobber der blir mindre effektive, det er umoderne, dyrt og drive på grunn av masse korridorer og areal som er uproduktivt. I det hele tatt er rådhuset utdatert. Målet må være å få tilrettelagt for effektiv og moderne administrasjon som hurtig og enkelt kan utføre en jobb for innbyggerne.

– Tenk nytt

Han ser for seg en par års tid på å finne fram til hvordan framtidens rådhus skal være. Østlyngen er ikke i tvil om at «gamle gubber» som han selv ikke bør være de som skal tenke nytt.

– Rund oss er det en verden i utvikling, og det er de unge som best evner å lese framtidens løsninger. Personlig er jeg sikker på at framtidens rådhus må være tilpasset et digitalt samfunn og løsninger. Kanskje er det ikke behov for et stort fysisk bygg. Det kan være at kommunens medarbeidere i framtiden finnes i «skyen», og at kommunikasjonen skjer digitalt mot politikere, innbyggere og næringsliv.

Østlyngen er i ferd med å sette ned en gruppe med nytenkere til å komme med visjoner for rådhuset, og har sammen med resten av kommunestyret bevilget 1,5 millioner kroner til planleggingen. Rådmannen holder imidlertid litt igjen.

– Vi har lagt vekk planene om nytt rådhus og tar de ikke opp før etter nyttår. Da er vi klar, og har overført pengene avsatt til planlegging på   2017-budsjettet til 2018. Dette har vi informert politikerne om og fått aksept for en slik løsning, bekrefter rådmann Hansen.

Vekk med politikerne

Gruppelederen til Ap har selv gjort seg noen tanker om framtidens rådhus som politisk arena. Han tror rådhuset først og fremst skal huse kommunale byråkrater og tjenestemenn.

– Jeg håper vi bygger et rådhus hvor innbyggerne bringes nærmere systemet. Kan rådhuset være et sted der det er naturlig at folk kommer innom, der servicetorget er et hjerte, vil det være bra. I så måte må vi se på lokalisering. Kan rådhuset bygges i kombinasjon med kulturinstitusjon, idrettsarena eller et naturlig handelssenter? Jeg vet ikke, men personlig vil jeg ha politikerne ut av rådhuset. Vi må få en arena der vi politikere er i folkelivet og har distanse til byrkratiet, synser Ole Steinar Østlyngen.

Wæraas med innspill

Eiendomsutvikler Tore Wæraas har uavhengig av den siste politiske utviklingen i rådhussaken, kommet med et par alternativer.

– Jeg har brukt en god del penger på å utvikle alternativer. Det er ikke gjort med en sterk kommersiell drivkraft, men av kjærlighet til Alta kommune. Uansett hvilket alternativ som kommunen ender opp med; det må komme et nytt rådhus, og jeg er så heldig å ha tomt i sentrum og mulighet å levere et rådhus etter ønske, klargjør Wæraas.

– Ser du for deg at nytt rådhus blir realisert i løpet av de nærmeste årene?

– Alt er opp til Alta kommune. Jeg har spilt inn mine forslag og er fullstendig klar over at det ikke er snakk om neste år eller året deretter for realisering. For å understreke det; jeg har ingen ambisjon om å få noe fortrinn i en eventuell konkurranse om å levere et nytt rådhus. Når eventuelt Alta kommune bestemmer seg for å sette i gang vil det være på fritt grunnlag. Jeg vil stille på lik linje med alle andre, og muligheten for at kommunen velger en annen plassering og et annet konsept enn det jeg har spilt inn, er sikkert stor, sier Wæraas.

Tomten hvor han har tegnet inn sitt hovedalternativ for «Nye Alta rådhus» er øst for Gjensidige-bygget og der det tidligere Alta Markise-bygget hadde stod. Det er flere år siden Habil eiendom, som er Wæras sitt eiendomsselskap sammen med entreprenør Harald Nilsen AS, kjøpte tomta. Et rådhus lokalisert her vil også gå inn på areal eid av Alta kommune.

ALTERNATIV 2: En utvidelse av Kunnskapsparken, som er plassert over den gamle postgården og er i 3 etasjer er alternativ 2 hos eiendomsutvikler Tore Wæraas for et nytt rådhus i Alta. Foto: Verte
DÅRLIG RYGG? Rådmann Bjørn Atle Hansen er skeptisk til at Alta kommune har økonomisk ryggrad til å bære investeringer av et nytt rådhus i Alta. Foto: Arkiv