Fotballkeeper Marja Sofe Holmestrand Hætta (22), opprinnelig fra Kautokeino, dro fra Alta IF til Grand Bodø før hun endte opp i Tromsø og Fløya. Der hadde hun to gode sesonger før en trøblete skulder satte henne ut før jul i fjor.

– Jeg fikk skulderen ut av ledd første gang i august 2014 mens jeg var på prøvespill i Fløya. Like etter flyttet jeg til Tromsø hvor jeg fikk tett oppfølging av fysioterapeut og jeg klarte å jobbe meg tilbake. Men i november i fjor skjedde det igjen, sier Holmestrand Hætta som opplevde det samme for tredje gang bare noen måneder senere.

Tilbake til våren

– I april, mens jeg holdt på med opptrening, skjedde det igjen. Da fikk jeg den på plass selv, men ringte fastlegen dagen etter og ble derfra sendt til vurdering hos Aleris. De mente leddbåndene var så slakke at operasjon var nødvendig. Jeg ble operert 4. juli og opptreningstiden er normalt mellom seks og 12 måneder, sier 22-åringen før hun legger til:

– Siden jeg er keeper, og lander på skulderen flere ganger i løpet av en treningsuke, så satser jeg på en plass midt i mellom. Kanskje rekker jeg ikke sesongåpningen neste år, men i løpet av vårsesongen skal jeg være tilbake på banen. Jeg er altfor glad i fotballen til at jeg i det hele tatt vurderte å legge opp. Og jeg savner det skikkelig.

Tar fram skoene

– Akkurat nå driver jeg med stabiliseringstrening av skulderen, men om ikke lenge skal jeg finne fram fotballskoene. Det er helt jævlig å bare se på treningene, eller holde på med egen styrketrening mens de andre trener, så den siste tiden har jeg ikke vært til stede.

Da hun spilte i Alta IF var den kraftfulle pasningsfoten i stor grad en del av angrepsspillet. Hun har gjennom hele sin karriere ofte tatt turen fra eget målfelt og høyere opp i banen for å ta seg av både frispark og straffespark.

– Jeg får begynne med å trene skuddfoten så jeg får godfølelsen tilbake. Keeperhanskene venter jeg litt med, men kanskje kan jeg spille litt ute på banen etter hvert mens jeg passer på å være forsiktig i duellspillet, sier 22-åringen som studerer pedagogikk i Tromsø og ikke har noen planer om å forlate byen.