Stortingsrepresentant og tidligere fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) overvar finansminster Siv Jensens (Frp) framlegg av hovedtrekkene i statsbudsjettet torsdag formiddag. Selv om han ikke har rukket å gå dypt i materien, er førsteinntrykket at de blåblå har levert et budsjett som ikke er helsvart for Finnmarks del.

– Jeg skulle ønske mer til kommunene og til fylkesnivået, økningen i frie inntekter er ikke stor nok til å føre til reell vekst. Vi ser at en del av de påbegynte infrastrukturprosjektene får midler til videreføring – men vi er ikke tilgodesett med nye prosjekt. Jeg har ikke funnet noe på flyplasser, her kjenner vi til utfordringene i Alta, i Kirkenes og i Hammerfest. Beaivvas mangler. Overordnet, for Finnmarks del, savner jeg en sterkere profil og satsing på distriktene, ikke minst på Finnmark. Det er ikke helsvart, men en tydeligere distriktsprofil savner jeg sterkt, sier han.

– Vi hørte mange fine ord under trontaledebatten, når vi ser budsjettet nå er det mye vi ikke finner igjen. Budsjettet inneholder absolutt rom for forbedringer, både for Finnmarks del og generelt, sier han.

– Hva er du mest skuffet over?

– Det verste og mest smålige forslaget er forslaget om å fjerne skatteklasse 2. Dette vil ramme familiene der den ene forelderen har så lav inntekt og skatteevne at den andre blir tilgodesett med lavere skatt. At man fjerner denne er bare å gjøre det enda vanskeligere for de som er dårligst stilt. Det synes jeg ikke er en fin måte å takle økte forskjeller og barnefattigdom på, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Potensiell katastrofe

Men ifølge Sjåstad ligger det også en mulig bombe gjemt i statsbudsjettet. Det ligger nemlig inne et forslag om å fjerne eiendomsskatt på produksjonsutstyr og -installasjoner i verk og bruk. «Vannkraft, vindkraft og anlegg som skattlegges under særskattereglene for petroleum omfattes ikke av forslagene», fremgår det av teksten på statsbudsjettet.no – men Sjåstad frykter at man ved å starte en slik prosess i realiteten setter i spill hele ordningen med eiendomsskatt for verk og bruk.

– Eiendomsskatten fra Melkøya har enorm betydning for Hammerfest. Det vil få alvorlige konsekvenser for byen om de ikke får mulighet til å hente ut skatt herfra, som i dag. Mye er gjort fra Hammerfests side for å legge til rette for Statoil, for et økt antall ansatte og for omkringliggende næringsliv, det er tatt opp langsiktige lån for å sikre utvikling og vekst. Da må kommunen være sikret disse inntektene også i framtiden, mener Sjåstad.

At eiendomsskatten kan forsvinne er ikke usannsynlig, dette har tidligere vært vurdert. Så sent som i 2015 la Finansdepartementet fram et notat der fjerning av eiendomsskatten var et alternativ. Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen fryktet et tap som i verste fall kunne runde 200 millioner kroner – hvert år.

Selv en fjerning av eiendomsskatt kun for nye anlegg vil være alvorlig nok, mener Sjåstad:

BEKYMRET: Runar Sjåstad (Ap) liker ikke at det tilsynelatende åpnes for en ny runde rundt eiendomsskatt for verk og bruk. Foto: Maria Borch Mietinen