– Det hastet. Jeg kunne ikke sitte rolig å se på at veien ble lagt inn på dyrket mark og påføre det berørte bruket store negative konsekvenser, sier Olaussen.

– Svært beklagelig. Verken politikere eller enkeltpersoner i administrasjonen bør intervenere i en klagesak etter at den er ferdig politisk behandlet og oversendt Fylkesmannen for endelig avgørelse, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

VEI TIL BESVÆR: Kartet viser hvordan Kvitberget boligfelt blir med 17 tomter. Tilførselsveien er tegnet inn med start ved Joker-butikken i Tverrelvdalen og følger en eksisterende vei før den på grunn av stigningsforhold og terreng er lagt inn på dyrket areal til bruket til bonde Liv Unni Opgård. Foto: Alta kommune

To klager

Saken handler om Kvitberget boligfelt i Tverrelvdalen med 17 eneboligtomter. Feltet har vært inne i kommunens planer siden 2011, og det har politisk vært gjort en rekke forsøk på å få feltet realisert. Hovedårsaken til at det har tatt tid har vært mangelen på avløp, men nå er hovedkloakken for Alta framført til øverst i Tverrelvdalen. Et enstemmig kommunestyre godkjent i vår detaljreguleringen for Kvitberget boligfelt. Feltet er lagt i lisiden like ved Tverrelvdalen skole og tomtene berører ikke landbruksjord. Det gjør imidlertid veien til feltet som er tegnet inn med start fra butikken i Tverrelvdalen, delvis etter en eksisterende vei, men også i en sløyfe innom landbruksjord tilhørende bruket til Liv Unni Opgård.

Opgård har i likhet med en annen grunneier klaget inn den godkjente planen. Hennes klagebegrunnelse er at bruket mister viktig produktiv jord. Planutvalget valgte imidlertid mot stemmene til Trine Noodt (V) og Jan Martin Risahug (Sp) å avvise klagen. Klagen ble i juni oversendt Fylkesmannen til endelig avgjørelse.  Et vedtak fra Fylkesmannen i ankesaker er endelig og kan ikke påklages.

Noodt skrev brev

Etter at Fylkesmannen hadde igangsatt behandling av klagen skjer noe svært uvanlig. En av politikerne som har vært sentral i saksbehandlingen, Trine Noodt (V), velger å skrive et personlig brev til Fylkesmannen hvor hun hevder at viktige opplysninger i saken har vært holdt tilbake.  Selv mener hun å være forledet til å vedta planen med en veiløsning hun ikke kan innestå for. Noodt ser heller ikke bort fra at andre politikere ikke har hatt et godt nok beslutningsgrunnlag. Etter at Fylkesmannen ba om en redegjørelse, har planavdelingen punkt for punkt dokumentert at saken har vært godt opplyst for politikerne.

– På vår forespørsel har Alta kommune gitt en fyldig redegjørelse rundt påstandene fra politikeren, og vi var egentlig klar til å sluttbehandle klagen. Da dukker det på nytt opp påstander om feil i saksbehandlingen, og at landbruksavdelingen ikke har fått de siste endringene i planen til høring. Nå avventer vi kommunens tilbakemelding på landbrukssjefens epost, sier stabsleder Toril Feldt hos Fylkesmannen i Finnmark.

Feldt medgir at det er uvanlig at det kommer flere innspill fra saksbehandlere og politikere etter at en kommune har ferdigbehandlet en anke. Hun ønsker ikke å ha noen formening om Alta kommune har svekket sitt omdømme med måten de nå opptrer i klagebehandlingen.

– Viste ingen ting

I eposten til Fylkesmannen hevder jordbrukssjef Signe Olaussen at landbruksavdelingen aldri fikk planforslaget tilsendt etter at veien ble lagt utenfor opprinnelig plangrense. Avdelingen hadde kun fått den første planavgrensningen til uttalelse.

– Landbruksavdelingen er en del av avdelingen for samfunnsutvkling og du sitter et par kontorer unna de som har laget planen, var du virkelig ukjent med realiteten i klagen fra Opgård?

– Jeg ble kjent med dette gjennom avisoppslag i september og det hastet med å få fram at det fra landbruksfaglig hold var gjort svært uheldige endringer.

– Var det riktig saksgang av deg å gå bak ryggen på rådmannen og ASU og direkte til Fylkesmannen?

– Jeg må gjerne kritiseres for dette, men det hastet og konsekvensene for det berørte bruket var store. Jeg ble kontaktet av en av klagerne. Den informasjonen jeg fikk vurderte jeg ville gi dramatiske konsekvenser for gårdsbruket som ble berørt.  Derfor skrev jeg eposten, klargjør Olaussen.

I eposten viser hun til at det er krav til bonden om  å ha dyrene på beite. Det pekes på at dersom veien blir å gå som planlagt vil det vanskeliggjøre drifta, og i verste fall umuliggjøre beiting etter kravene.

– Tror planen blir stadfestet

Leder for avdelingen for samfunnsutvikling i Alta kommune, Oddvar Konst, er ikke fornøyd med den interne behandlingen saken har fått etter at feilen ble kjent.

– Nei, det er ikke sånn vi som avdeling og administrasjon skal opptre. Samtidig er det bare å innrømme at det har skjedd en glipp på et eller annet sted slik at planforslaget ikke har kommet til landbruksavdelingen på høring. Det er beklagelig, og vi vil redegjøre overfor Fylkesmannen. Vi skal også følge dette opp internt for å unngå slike feil i fremtiden.

Kommunalleder Oddvar Konst. Foto: Rune Østlyngen

– Kan dette betraktes som en saksbehandlingsfeil som kan underkjenne den vedtatte planen?

– Det er gjort betydelige vurderinger i planprosessen som har hatt betydning for valg av løsning for adkomst til feltet, her har også hensynet til landbruksareal vært vurdert. Dette tema var også sentralt i planutvalgets behandling i klagesaken. Klagen, hvor forholdet rundt adkomst til feltet over landbruksareal var det sentrale, var derfor godt belyst og ble særlig debattert i planutvalgets møte hvor klagen ble også avvist med stort flertall. Politikerne har etter min oppfatning, samlet sett, fått et godt beslutningsgrunnlag. Ingenting tilsier at «glippen» i høringen har vært avgjørende for om planen ble vedtatt eller ikke, sier Konst.

Han tror og håper at Fylkesmannen vil se det på samme måte, og opprettholde planen slik den er vedtatt av kommunestyret.