– Det viktigste nå er å sikre oss mot ytterligere utsettelse, men jeg vil på det sterkeste anmode både administrasjon og enkeltpolitikere om å opptre lojalt mot politiske vedtak. Det er få utbyggingssaker som har vært bedre belyst, både av administrasjonen og ikke minst i media. At landbrukssjefen ikke er kjent med realitetene i saken, og også ankepunktene i klagen, er for meg helt uforståelig ut fra at det har vært tema både på leserinnleggsplass og i flere artikler i lokalavisen, sier Aas.

– Oppfatter du det som illojalt at man etter at saken er ferdigbehandlet og vedtak er gjort går til Fylkesmannen og argumenterer mot politisk vedtak?

– Alle bør ha respekt for politiske vedtak, uansett om man er enig eller uenig. Spesielt administrasjonen bør opptre lojalt overfor politiske vedtak. Jeg regner med at det vil bli gått noen runder internt i Alta kommune for å få ryddet opp.

– Uheldig

Frp-politiker Odd Erling Mikalsen har vært en pådriver i det politiske miljøet for å ta vare på produktiv landbruksjord. Men ikke for enhver pris. Han mener bruk av sunt bondevett er viktig, og at også landbruket er tjent med å ikke konsekvent si nei.

– I dette tilfellet er boligfeltet ikke i konflikt med målet om å ta vare på produktiv dyrkbar mark. Det er er redegjort veldig godt i saksframlegget for valget av veiløsning, selv om noe dyrkbar mark går med til veien. Med bakgrunn i denne informasjonen og en helhetlig vurdering, ble planen godkjent enstemmig. Da det ble klaget på vedtaket avviste også et bredt flertall i planutvalget klagen, sier Mikalsen og legger til:

– Vi er i en svært presset situasjon med tanke boligtomter i kommunen, og her har vi altså maktet å få på plass et felt som ikke berører dyrkbar mark. Da er det bare å gi gass.

– Hva sier du til at enkeltpolitikere og noen i administrasjonen ikke respekterer politiske vedtak, men fortsetter en argumentasjon  direkte mot Fylkesmannen?

– Det er svært uheldig, og vi kan ikke ha det sånn. Jeg forventer at ordfører og rådmann i fellesskap tar nødvendige oppgjør internt og rydder opp, klargjør Odd Erling Mikalsen.

– Ikke illojal

Venstres Trine Noodt sier at hun ikke er illojal mot flertallsvedtak, men ønsket å si fra til Fylkesmannen at hun som representant ikke var godt nok opplyst i saken. Blant annet at argumentene i høringen til en av klagerne ikke var trukket fram i saksutredningen for å lette politikernes oversikt.

– For meg var konsekvensene av veien slik den var tegnet inn ukjent. Kanskje er det min feil at jeg ikke har forstått. Det er mulig jeg ikke har gått grundig nok inn i saken, men det er viktig at administrasjonen får fram de tyngste innvendingene fra høringsrunden.

– Altaposten har omtalt denne saken en rekke ganger, både før og etter kommunens klagebehandling. Klageren har hatt leserinnlegg som både har vært på nett og i papir. Har du ikke fått dette med deg?

– Nei, det har gått meg hus forbi. Min reaksjon kom blant annet etter at jeg ble gjort oppmerksom på konsekvensene av veien for bruket som blir berørt, sier Trine Noodt.