Alta Fjernvarme (AFV AS) har fått tilsagn om støtte på 7,6 millioner kroner fra Enova til utbygging av fjernvarmenettet i Alta.

– Det viser at vi har er et godt prosjekt, mener prosjektutvikler i Remiks og daglig leder i Alta Fjernvarme, Øyvind Østbø.

Alta Fjernvarme med eierne Remiks Produksjon AS, Tromsø, Vefas Retur AS, Alta, Avfallsservice AS, Nordreisa og Finnmark Miljøservice, Lakselv kjøpte tidligere i år fjernvarmeanlegget etter konkursrammede Hexa AS.

INFORMASJONSMØTE: Jens Petter Mathisen, Gunn Janne Hansen, Morten Bangås, Bård Jørgensen, Øivind Østbø holdt informasjonsmøte for tidligere kunder og naboer til fjernvarmeanlegget i februar. Foto: Lill Vivian Hansen

Overbevise gamle kunder

Østbø føler de nå er i god dialog med de gamle kundene. Minnene om sur røyk og lukt som la seg som et teppe over Alta sentrum, har gjort at mange har vært skeptiske til at fjernvarmeanlegget skal startes opp igjen. Selskapet har brukt mye tid på å overbevise de gamle kundene og naboene rundt anlegget. Kunder har i tillegg hatt en del negative erfaringer med fjernvarme, blant annet med manglende leveranse.

Under informasjonsmøte med naboer og kunder tidligere i år sa fjernvarmeekspert, Kenneth Carlsson, at fjernvarme skal fungere 99,9 prosent av tiden ute hos kundene, uavhengig av hva som skjer på anlegget.

– Det vil være stor forskjell på vår drift og den drifta de gamle eierne hadde, forsikrer Østbø.

Selskapet skal bygge ut og forbedre om lag to kilometer fjernvarmenett. Selskapet hadde tatt sikte på oppstart før nyttår, men ser nå at februar neste år er et mer realistisk mål.

– Vi skal være helt trygg på at dette ikke blir en belastning for omgivelsene før vi starter opp anlegget, forklarer han.

Dette er også i tråd med de lovnadene som ble gitt under informasjonsmøtet tidligere i år.

– Vi vil ha kundene over på miljøvennlig fjernvarme så fort som mulig, opplyser Østbø.

Nye kunder

Nå er selskapet i dialog med flere utbyggere i Alta sentrum og Østbø håper fjernvarme vil være et godt alternativ for byggene i Alta sentrum.

– Vi har inngått avtale med Mark eiendom og det nye bygget til Statens vegvesen i Markveien, røper han.

Han er selvfølgelig glad for alle kundene som signerer kontrakt om leveranse av fjernvarme i AFV AS.

– Det er et økonomisk og miljømessig godt alternativ, understreker han, men vi må være trygge på at vi kan ha god leveringssikkerhet og en god drift før vi starter opp.

Ombygging

I vinter fortalte prosjektleder at anlegget skal restaureres og ombygges for om lag 20 millioner kroner. Totalinvesteringa ligger på 25 millioner kroner. Den den eldste delen av fjernvarmenettet må erstattes fordi den ikke kan kobles sammen med den nyeste delen av nettet. Det fysiske arbeidet starter ikke før til neste år.

Anlegget skal også bygges om fra varmesentral til et energigjenvinningsanlegg som skal benytte returvirke fra egen region.

Overbevist

Leif Johanson i Mark eiendom as er overbevist om at dette blir bra.

– Vi har vært i møte med de nye eierne, sier Johanson, som fra å være skeptiker nå er overbevist om at dette blir bra.

– Selskapet gjør tiltak som gjør at de garanterer leveranse – om nødvendig med gass. Alta fjernvarme skal hele tiden kunne levere varmt vann til kundene, forklarer han.

OVERBEVIST: Leif Johanson og Dan Randa eier Mark Eiendom AS sammen. De skal bygge helt nytt til Statens vegvesen. Foto: Vidar Kristensen

Trenger ikke egen back-up

Mark eiendom er i gang med C4-bygget som hvor Statens vegvesen skal ha sin nye trafikkstasjon. I bygget blir det 65 arbeidsplasser når Statens vegvesens virksomhet i Alta sentraliseres i sentrum. I tillegg skal bygget inneholde 25 leiligheter som om kort tid blir lagt ut på markedet. Kriteriene fra Statens vegvesen er at bygget også skal ha alternative oppvarmings løsninger i tillegg til el.

Utbyggerne i Markveien var i gang med å finne disse alternative løsningene da AFV AS kom på banen.

– Nå blir det fjernvarme til alle leilighetene, sier Johanson, og vi skal ikke behøve å ha en egen «back-up» plan for dette.

Miljøvenning

Johanson er sikker på at fjernvarmeanlegget ikke lenger vil føre til forurensning i Alta sentrum.

– De skal fornye forbrenningsanlegget og sørge for filtrering av avgassene. I tillegg er det seriøse og solide eiere bak selskapet, oppsummerer han, så ut i fra kriteriene selskapet har lagt fram er jeg meget positiv.

Anlegget skal også bruke bygningsavfall som tidligere ble kjørt til Sverige, en frakt som passer dårlig inn i miljøregnskapet.

Konkurransedyktig

Johanson mener flere utbyggere i Alta sentrum bør ta et møte med Alta fjernvarme.

– Vi har fått skriftlige garantier fra selskapet. Jeg er sikker på at flere vil bli overbevist, sier han.

Prisen er konkurransedyktig med strøm og skal følge flytende pris på el-leveransene.

– Kostnadsmessig er dette gunstig, mener Johanson.