– Det er veldig bra at det kommer innspill til hvor ting bør ligge. Når det kommer slike utspill, må vi lytte til dem. Så må man se på hva som er hensiktsmessig. For meg er det mest naturlig å tenke at ledelesen ligger der bataljonen er. På GP., sier stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt (FrP).

Den helt ferske stortingsrepresentanten er svært fornøyd med at Landmaktsutredningen legges frem i neste uke. Med statusrapporten i juni er det nemlig store forventninger til en flunkende ny kavaleribataljon ved Garnisonen i Porsanger (GP).

Han er i ferd med å finne sin plass i Oslo, komme på plass i ny leilighet og har spennende dager foran seg på mange måter.

– Hva tenker du om innspillet om at ledelsen av denne enheten legges til Alta?

– Jeg ser først og fremst for meg at også ledelsen ligger der bataljonen ligger, nemlig på GP. Jeg har ikke hørt snakk om noe annet heller, sier Strifeldt.

Styrking viktigst

– Ellers synes jeg det er et greit innspill. Det er kanskje et faglig innspill som vi er nødt til å se på. Men det viktigste er at vi får styrket de militære grupperingene vi har i Finnmark. Og da er det GP og GSV først og fremst må styrkes, slår han fast.

– Hvor man skal plassere ledelsen, om det er mest hensiktsmessig å ha den i Alta, Lakselv eller Sør-Varanger, vet jeg ikke. Men man vil jo selvfølgelig høre på Forsvaret selv og de ansatte der, sier han.

Glad for støtte

– Jeg har holdt trykket på dette lenge, og er glad for at Høyre støtter det. Vi har begge landsmøtevedtak på at vi skal styrke Forsvaret betydelig fremover. FRP har kanskje vært mer konkret enn Høyre på det. Vi vil opp på et nivå der vi bruker to prosent av BNP på Forsvaret, mens Ap og Sp brukte 1,4 prosent, sier han.

– Hvorfor er det så viktig å styrke Forsvaret nå?

– Vi må kunne forsvare Nord-Norge, og vi må øke norsk suverenitet. Før vår regjering kom på plass ble det sagt at Forsvaret skulle kunne forsvare Norge fra Lyngen og sørover. Vi mener vi må kunne forsvare hele landet, fra Sør-Varanger og nedover, sier Strifeldt.

Vil bety enormt

Bengt Rune Strifeldt mener det vil bety mye for Finnmark at vi får en bataljon på GP.

– Porsanger har jo hatt utfordringer med at Forsvaret ble nedbygd. Med økt aktivitet i Porsanger vil det også bli økt behov for sivile tilbydere. Det vil skape store ringvirkninger for det lokale næringsliv, sier han.