Søndag morgen ble Idar Mikkelsen kjørt til legevakta i Alta. Han har to ganger tidligere vært innlagt for å blokke ut årer til hjertet. Derfor skjønte han veldig godt hva som var galt denne morgenen.

Han var også klar over at en tur til Hammerfest sykehus ville ta ekstra mye tid, all den tid sykehuset ikke utfører slike operasjoner. Derfor ønsket han å bli sendt direkte til UNN i Tromsø. Men legen ville ikke det.

– Neida, legen skulle sende meg til Hammerfest. Han mente til og med at hvis ikke Hammerfest var godt nok kunne jeg jo bare flytte fra Alta.

– Hadde jeg hatt krefter til det der og da, tror jeg at jeg hadde sendt flathånda i legen. Jeg har aldri kunnet forestilt meg at det skulle gå an å si noe slikt til en pasient i min situasjon, sier han oppgitt.

Han håper slike uttalelser ikke er vanlig på legevakta i Alta og at dette blir tatt opp i de rette instansene.

– Heldigvis var min kone og sykepleierne tilstede og kan bekrefte dette.

Hjertestans

Under den noe hissige diskusjon med legen steg Mikkelsens blodtrykk ytterligere.

– Jeg «blacket» ut og fikk hjertestans, forklarer han.

Etter dette bestemte vakthavende lege seg for å sende han direkte til UNN. Det gikk omlag en time før han lå på operasjonsbordet.

– Dem har gjort en fin jobb i Tromsø, synser han.

– Det verste er at man må argumentere for dette selv, noe som skaper enda mer stress for pasientene, mener han.

Han er fast bestemt på at ekstra tid i Hammerfest ville ha forverret skaden.

– Vi hører alltid at tiden er avgjørende når det kommer til hjertet, derfor ønsket jeg å bli sendt direkte til Tromsø der ekspertisen er, forklarer han.

Omvei

Mikkelsen stiller også spørsmålstegn med praksisen rundt det å sende pasientene til Hammerfest selv om man er klar over hvilken ekspertise de ulike sykehusene innehar.

– Er det statistikk, økonomi eller liv som er viktigst? Er det for å få opp statistikkene i Hammerfest? undrer han.

I etterkant er Idar Mikkelsen glad for at det gikk så godt som det gjorde.

– Jeg overlevde, men er svært kritisk til at jeg måtte bruke de siste kreftene jeg hadde til å argumentere for at jeg måtte til UNN i Tromsø, sier han.

Kommuneoverlege Kenneth Johansen sier han ikke kan kommentere saken, men beklager at Mikkelsen har oppfattet situasjonen slik. Johansen ber Mikkelsen ta kontakt slik at de kan få greiet ut situasjonen.

La ut innlegg

Den hjerteopererte Mikkelsen tok torsdag ut noe av sin frustrasjon gjennom et innlegg på Facebook:

«Etter de siste dagers hendelser er det virkelig noe jeg undres over. Hjertesyk og ute av stand til å kunne gjøre stort, havnet jeg på legevakta i Alta. Symptomene jeg kjente i brystet var ikke til å ta feil av. Etter 2 forutliggene anginaanfall skjønte jeg umiddelbart hva dette var. Sykepleierne ved legevakta gjorde sitt beste for å stabilisere meg. Jeg brukte mine siste krefter for å argumentere til vakthavende lege at i dette tilfellet er kun Tromsø løsningen.

Neida, legen skulle sende meg til Hammerfest. Han mente til og med at hvis ikke Hammerfest var godt nok kunne jeg jo bare flytte fra Alta. Blodtrykket steg under hissige samtaler og plutselig ble alt svart. Bevisstløs (hjertestans). Da dyktige sykepleiere m.fl. klarte å få meg til live igjen hørte jeg vakthavende lege si: «Du skal til Tromsø». Takk Vår Skaper for det! Som kjent kan ingen hjerteoperasjon utføres ved Hammerfest sykehus. Etter ca. 1 time lå jeg på operasjonsbordet i Tromsø. Mitt hjerte fikk denne gangen en liten skade, noe som kunne blitt mye verre med Hammerfest sykehus som første valg. Er det statistikk, økonomi eller liv som er viktigst?»

Mange svar

Til nå er det mange som har lest Mikkelsens status og flere reagerer på Mikkelsens opplevelse. Blant disse er lege Aud Kristin Gaare Svendsen.

– Det går rett og slett ikke an i en akuttsituasjon å be pasienter om å flytte fra Alta om de ikke er fornøyd med helsetilbudet. Legens jobb er å roe ned hele situasjonen og sørge for at pasienten får adekvat helsehjelp. Dette Idar har opplevd synes jeg er veldig alvorlig, skriver Svendsen.

Hun skriver videre at det er dessverre ikke så enkelt som penger heller, det er dyrere å sende pasienter via Hammerfest til Tromsø enn rett til Tromsø når det står om liv. Her er det flere ting! Det er skapt en rutine fra Helse Nord/UNN som gjør at HLA-vakta (hjertevakta) på UNN forsøker å avvise pasienter fra Alta og bidra til at de må via Hammerfest. Dette er en farlig situasjon for Alta-pasienter. Dette er resultat av en helsepolitikk som ikke støtter behovet for adekvat helsehjelp for Alta-pasienter.

– Denne historien er veldig illustrativ om hvor tilfeldig det er for å få den riktige hjelpa i rett tid, sier Svendsen i en kommentar til Altaposten.

– Man må se på rutiner og retningslinjer til legene som jobber på legevakta i Alta. Her Alta kommune har et klart ansvar både hvordan de organiserer legevakten og hvordan legene ter seg, mener hun.