Lederen av offisersforbundet, Torbjørn Bongo, ber altapolitikerne om å være på banen.

– Det blir en spennende tid for Finnmark fremover. Vi får en viktig avgjørelse for landmakta, for GP og kanskje for Alta, sier Torbjørn Bongo (46), leder av NOF (Norges offisersforbund).

MÅ TØRRE: – Vi må tørre å diskutere lokalisering. Velger man Alta er det større sjanse for å få folk til å etablere seg permanent, i stedet for å pendle, sier Torbjørn Bongo, leder av Norges offisersforbund. Foto: Ståle Reiten

Han er leder av Norges offisersforbund (NOF), den største fagforeninga i forsvaret, og har ansvaret for 6.000 ansatte, samt 3-4.000 pensjonister og tidligere offiserer.

Bongo snakker om etableringen av den nye landmakta i Finnmark. En offentliggjørelse er ventet i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet om få dager (12. oktober). Bongo har en tydelig stemme og deltar i jevnlige møter med Forsvarsdepartementet, Stortinget og LO.

– En etablering av ny landmakt i Finnmark er offisersforbundet enige i. Denne bør ligge på GP (Garnisonen i Porsanger), der den hører naturlig hjemme, sier han.

– Landmakten, hæren og heimevernet, er nå på et minimumsnivå. Når regjeringa nå legger frem sin langtidsplan, forventes det en ny enhet på GP. Vi er idag definitivt på et minimumsforsvar, sier Torbjørn Bongo.

Alta er foreslått

Når det kommer til ledelsen av denne, har noen luftet for han at de ønsker å legge den til Alta.

– Finnmark landforsvar er et ledelseselement. Noen har lufta for meg at ledelsen bør lokaliseres til Alta. Dette fordi de som skal utgjøre en slik stab, er allerede etablerte folk i forsvaret. Det er større sjanse for at de vil bosette seg permanent i Alta, som har bedre infrastruktur. Det er bedre for Finnmark at de bosetter seg i Alta enn at de pendler til Porsanger, sier Torbjørn Bongo.

– Når det gjelder de 300 soldatene derimot så hører de naturlig hjemme på GP, slår han fast.

Kaster ballen til politikerne

– Jeg mener dette er en tanke som det politiske miljøet i Alta bør være obs på. Nå kan de komme på banen og gjøre en jobb, oppfordrer han.

Ledelsen av Finnmark landforsvar vil være ledelse for soldatene på Garnisonen i Sør-Varanger (GSV), Garnisonen i Porsanger (GP), heimevernet i Finnmark, og kanskje også litt i Nord-Troms, inklusiv forsvaret av Melkøya, sier Torbjørn Bongo.

– Offisersforbundet vil støtte det som er det beste for forsvarsevnen, og for de ansatte, sier han.

En ny bataljon

Allerede i juni ble det i en statusrapport rundt  «Landmaktutredningen» varslet om nyetableringen.

– I denne rapporten ble den omtalt som en bataljon, men jeg vil heller kalle det en kompanistridsgruppe, sier Bongo.

Mens en bataljon tradisjonelt har vært på 600 personer, er foreslått 300 i den nye landmaktenheten på GP.

– Man kan ikke kalle en jolle for et slagskip. Når denne enheten kommer blir det veldig bra for Norges landforsvar, legger han til.

Tilstedeværelse viktig

– Tilstedeværelse i Finnmark vil bli en viktig del av fremtidens forsvar. Denne vinteren vil bli særdeles viktig for Finnmark, sier forbundslederen.

Når NOF etter hvert skal komme med sin uttalelse, da vil vi se på hva som er forsvarsevne. Og da vil vi se på hva som er best for de ansatte.

– Har vi for dårlig forsvarsevne i dag?

– Ja, det har vi. Den må bli bedre. Og det største behovet har vi innafor landmakt, fastslår han.

– For tidlig å si

Frank Bakke-Jensen (H) synes det er for tidlig å si noe om lokalisering av landforsvarsledelsen.

– Dette vil vi behandle politisk, i riktig komité, etter at Statsbudsjettet er lagt frem, sier EU-ministeren.

– Det er varslet en proposisjon og vi må vente på denne, sier Bakke-Jensen, som ifølge VG er aktuell som forsvarsminister i den nye regjeringen.

Dermed er det absolutt spennende å høre hva han mener om de kommende etableringene.

– Hva tenker du om å legge ledelsen av den nye landmaktsenheten til Alta?

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Vi må vente på stortingsproposisjonen, sier Bakke-Jensen bestemt.

FOR TIDLIG: Frank Bakke-Jensen vil foreløpig ikke kommentere den nye landmaktenheten. Foto: Arkiv

En hel bataljon

– Men det er bestemt at det kommer en ny enhet på GP? Vil det bli en hel bataljon?

– Jeg kan ikke kommentere dette nå. Det som er foreslått i Landmaktsstudiet er å etablere en bataljon på GP. Det betyr isåfall at man bygger det opp til en bataljon etter hvert, slår Bakke-Jensen fast.

– Det er veldig bra. Vi har flyttet mye til nord allerede, mer øvelse og mer ledelse til HV. Jegerkompani i Sør-Varanger er allerede vedtatt, sier han.

– Hva med å få tilbake befalsskole på GP?

– Det kan jeg heller ikke si noe om før stortingsproposisjonen, sier Frank Bakke-Jensen.