– Vi går ikke tilbake på noe av det vi har sagt om sykehusbehovet i Alta, fastholder Per Olav Lundteigen og Kjersti Toppe.

Lundteigen møter Altaposten på utsiden av Alta helsesenter, det som skal omdøpes til Alta Nærsykehus. Dette skjer etter at han først har vært i møte med Finnmarkssykehuset, deretter med Alta kommune.

Taper tid

Sammen med nyvalgt stortingskandidat Geir A. Iversen, partiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe og lokal tilrettelegger, Jan Martin Rishaug, fikk Lundteigen både se og høre om utfordringene i Alta.  Befaringen og sterke historier fra både kommuneoverlege Frode Øvrejord og jordmor Hilde Søraa gjorde utvilsomt et sterkt inntrykk hos Sp-toppene. Øvrejord ga et usminket bilde av akuttilbudet på primærhelsenivå som er sterkt presset under mangelen på nærhet til sykehus. Til tross for at Alta kommune har doblet vaktberedskap av leger og sykepleiere den siste tiden, holder det ikke tritt med utviklingen. Millionene som satses av kommunen er ikke nok.

– Vi satser ekstremt på å oppgradere våre leger og sykepleiere gjennom kurs og øvelser i akuttmedisin. Vi er inneforstått med at vi kommer til kort når minuttene og sekundene teller, dette på grunn av vi er langt fra sykehus. Legevakta er så godt forberedt som mulig, hevdet Øvregjord.

– Tøffe avgjørelser

Øvrejord fortalte om et stadig tilbakevendende problem hvor en enkelt lege, kanskje på vakt på natt, må inn og ta avgjørelser som kan få dramatiske følger for pasienten. Det gjelder i tilfeller med akutt sykdom eller skade, der pasienten må til sykehus for behandling.

– Ja, vi har tilfeller der pasienten eller pårørende nekter å bli sendt til Hammerfest. Kravet er å bli bli sendt til Tromsø og UNN. Legen kan også selv komme i tvil. Ut fra erfaring og kunnskap om lokalsykehuset i Hammerfest kan det oppstå tvil hos legen om pasienten vil få nøedvendig behandling her. Etter akuttforskriften skal imidlertid pasientene til Hammerfest sykehus som er vårt lokalsykehus, påpekte Øvrejord.

– Hvor ofte snakker vi om slike situasjoner?

– I alle fall én gang per uke. Det er situasjoner som kan få dramatiske konsekvenser for pasientene om det gjøres feil vurdering. Derfor må vi få enda klarere definisjoner på når pasienten skal til Hammerfest, og når vi kan sende vedkommende til Tromsø, klargjorde kommuneoverlegen under befaringen med Senterparti-toppen.

Ingen nedsnakking

Altaposten har hatt en rekke oppslag hvor pasienter har blitt sendt til Hammerfest i akutte situasjoner, og hvor pårørende og pasient har opplevd at sykehuset ikke har hatt kompetanse til å behandle pasienten. Dermed har viktig tid gått tapt før de har blitt sendt til UNN og fått nødvendig behandling.

– Det er ikke alltid vår opplevelse samsvarer med det pasienten/pårørende har gitt uttrykk for til Altaposten, påpeker Øvrejord samtidig som han bekrefter at «blindveien» til behandling i akutte tilfeller er noe som både opptar og bekymrer befolkningen i Alta.

Både Toppe og Lundteigen lyttet, men kom også med kristiske spørsmål og kommentarer under befaringen.

– Dere er vel nøye med å ikke snakke ned kompetansen ved Hammerfest sykehus og med det skape mistillit i befolkningen til helsetilbudet, var blant det som ble spurt.

Svaret fra kommuneoverlegen var at medisinsk faglig hold i Alta er en lojal mot systemet, og at skepsisen mot Hammerfest sykehus i befolkningen ikke er utslag av negativ omtale fra Alta-legene.

– Står ved alt vi har sagt

Etter befaringen på helsesenteret bekrefter Lundteigen overfor Altaposten at han og Toppe står ved alt de tidligere har uttalt om sykehusstrukturen i Finnmark. Ikke minst at det nå er helt nødvendig å få alle fakta på bordet gjennom en helhetlig utredning.

– For å si det sånn: Vi har ikke endret oppfatning etter det vi har sett og hørt fra ulike hold under besøket i Vest-Finnmark. Vi står fast på at det bør være akuttilbud, og at fødende fra Alta og Kautokeino skal kunne føde i Alta, avklarte Lundteigen.

Det var Senterpartiet som i vår endret sykehusdebatten fra å være et spørsmål om lokalsykehuset burde være i Hammerfest eller Alta, til å bli den debatt om både lokalsykehus i Hammerfest og Alta. Både fra Stortingets talerstol og i en innlegg i klassekampen pekte Sp på Alta med tanke på mangelfullt akutt- og fødetilbud. Partiet, med Lundteigen og Toppe i spissen, framsatte  krav om at regjeringen må sikre at dersom det er over 45 minutter i transport til et traumesenter, skal det etableres/være lokalsykehus med traumefunksjon.

Kjersti Toppe som selv er lege, var under befaringen på fødestua klar på at det er uholdbart at over 200 kvinner fra Alta og Kautokeino «tvinges»

til å reise 14 til 27 mil for å føde i Hammerfest.

Altaposten kommeri løpet av helgen med en egen sak  i vår nettutgave i løpet av helgen hva Senterparti-toppene fikk se og høre under befaringen på fødestua i Alta.