Bedriftslederne Gunnar Ottesen fra Europris, John Ingar Ek Boine fra Brødrene Ek og advokat Kjetil Nilsen har til felles at de er mer enn gjennomsnittlig interessert i rock, blant annet gjennom sitt engasjement for Aronnesrocken.

Sjenerøse

Derfor brenner de for kultur og går «all in» for festivalen Vinterstorm i Lakselv. De har inntrykk av at Altas næringsliv sponser sjenerøst rundt i Finnmark og er mektig lei av ordkrigen som utspiller seg.

– Både i næringslivet og kulturlivet samarbeider vi bredt. Konflikten er politisk og ganske så nedbrytende, mener trioen.

Dannet fond

Sammen har de dannet fondet Rockepool United som henspiller på at de er rockeinteressert, Liverpool- og United-fans og har en pool til rådighet, der de tidligere støttet hundekjører Ronny Frydenlund med midler. Det ligger en sosial bunn i prosjektet, men også et ønske om å støtte de som ikke har mye offentlig støtte eller sponsorer i kø. Vinterstorm passet som hånd i hanske til kriteriene.

– Samtidig fikk vi med oss utspillene til Nordkapp-ordføreren og tidligere NHO-leder på Facebook, utspill som er totalt ødeleggende for samholdet vi bør ha i Finnmark. Altapostens artikkel om Finnmark i bilder og ikke minst videosnutten til NRK-journalist Robin Mortensen ga oss trua tilbake. Det er den spiriten vi vil ha, sier Gunnar Ottesen.

Blir flau

De tre bedriftene er engasjert over hele Finnmark og mener næringslivet i Alta skaper store ringvirkninger. Negativiteten mot vekstsenteret rimer ikke.

– Hele byggebransjen er involvert og bryr seg. Tenk hva Th. Johansen la igjen lokalt i Havøysund. Sånn er det over hele linja, mener de tre.

Advokat Kjetil Nilsen har likevel en pekefinger til både media og Altas håndtering av rollen som storebror.

– Det er store bokstaver og konflikter som regjerer, både i media og på Facebook. Det blir for mye unødvendig kriging og arrogansen fra Alta kan gjøre meg både flau og provosert, sier advokaten, som mener Alta bør opptre med solidaritet og likeverdighet, er hans nyansering av budskapet.

– Alle taper

Alta næringsforening roser de tre bedriftene for initiativet og deler budskapet.

– Kulturlivet er veldig flinke til å samarbeide, men mitt inntrykk er også at næringslivet i regionen hever seg over konfliktene og navlebeskuelsen, sier daglig leder Kjetil Kristensen.

– Det er også enkel matematikk. Bedriftene vil tjene penger og skjønner at samarbeid er veien å gå. Alta-bedriftene er etter min mening fantastisk flinke på dette og har respekt for lokale samarbeidspartnere rundt om i fylket. Det blir for harde fronter i politikken og det skapes unødvendig avstand. Det taper vi alle på, mener Kristensen.

Gleder seg over håndsrekningen fra Alta-bedrifter

– Det betyr svært mye for oss. Mitt inntrykk er også at kulturmiljøet i Finnmark er flinke til å samarbeide. Vi bygger hverandre opp i stedet for å hakke på hverandre, slik vi ser i andre sammenhenger, mener gründer og sjef for Vinterstorm Stig Tore Grøtta.

Første helga i november blir det rockefest i Porsangerhallen, med band som Moillrock, Niterain, svenske Electric Boys, IEksil, Moped, Überwolf og The Modern Times.

– Det har vært vanskelig å få sponsorer lokalt, i hvert fall når det gjelder kroner. Da blir det ekstra hyggelig når tre bedrifter deler ut fondspenger til oss, sier Grøtta, som har lang erfaring fra Midnattsrocken.

– Vi hadde alltid god dialog med de andre festivalene, slik at vi unngikk å booke de samme artistene. Det er denne samarbeidsånden vi trenger i Finnmark, mener han.