Sammen med Jørund O. Mørk er ekteparet Annie C. Wold Heitmann og Jørn Tormod Heitmann nå gårdeiere midt i smørøyet av Bossekop, etter å ha kjøpt alle aksjer i Forretningsbygg AS. Selgerne er Reidar Kristiansen, Rolf Mathisen og Tor Mathisen, summen er hemmelig.

Nesten fullt

Bygget rommet i gamle dager blant andre Sande reisebyrå, nå finner vi Haldde arkitekter, RIB inord, Tryg Forsikring, Kreativ frisør, tannpleier Laila Kolpus og Marguerite hudpleie og neglestudio som leietakere. Med unntak av 85 kvadratmeter i toppetasjen er alt utleid.

– Vi jobber nå med å forlenge kontraktene med et par av leietakerne, samt å løfte lokalene deres i form av en totalrenovering. Bygget er fra 1980, og selv om det er godt vedlikeholdt så er det ikke gjort noen større renoveringer. Tanken er å pusse opp hele bygget, seksjon for seksjon, sier Jørn Tormod Heitmann.

Mye av jobben tar de selv, ekteparet Heitmann driver Nordlys Elektroservice mens makker Mørk eier J.M Bygg.

– En del av oppgraderingen kan vi ta selv, samtidig må vi regne med å kjøpe en del tjenester. Utbedringen og oppgraderingen tar vi uansett over tid, når det står ferdig så blir det bra. Dette er et betongbygg, med evigvarende «skall». Og selv om det er gammelt så har de tidligere eierne tatt godt vare på bygget, konstaterer Mørk.

Intet luksusprosjekt

Kjøpet er under alle omstendigheter ikke gjort med kortsiktig profitt i tankene.

– Vi har ikke noen umiddelbare, store planer, men tenker å utvikle dette over tid. Vi snakker fort 10-15 år før det begynner å lønne seg. Samtidig driver vi nøkternt, og anser investeringen for å være trygg, sier Annie, som får støtte fra ektemannen:

– Dette er ikke noe luksusprosjekt. Vi er i Bossekop, her er det helt andre leiepriser enn i sentrum, samtidig som opprustningskostnadene er de samme uavhengig av hvor bygget står. Dette er ikke «raske penger», men noe vi skal leve av når vi blir eldre. Det er vår måte å sikre pensjonen på.

Oppsider

Samtidig finnes det to potensielt store oppsider med prosjektet. Først og fremst er den lenge etterlengtede reguleringsplanen for Bossekop i ferd med å materialisere seg. Denne vil i seg selv gi gårdeiere og leietakere en helt annen forutsigbarhet.

Og med reguleringsplanen i havn kan det være at muligheten åpner seg for å en etasje med boliger på toppen:

– Bossekop-planen kan gi nye muligheter, på sikt kan det bli åpnet for å bygge på en etasje, og da med leiligheter. Får vi på plass takleiligheter her, det hadde vært helt fantastisk, sier Jørn Tormod, vel vitende om at prisene for leiligheter i vest ikke står mye tilbake for de du finner i øvrige deler av sentral-Alta.

Makker Mørk påpeker at det finnes skjær i sjøen:

– Det er vanvittige krav når du skal etablere boliger, med hensyn til parkeringsplasser og uteområder, dessuten skal boligene gjerne utstyres med terrasser, heis, og mye annet. Men det er klart, når planene kommer så kan mange av disse utfordringene bli løst, vi får bare ta det som det kommer.

– Uansett utfall for vår del, så er planjobben kommunen nå gjør veldig viktig for Bossekops del. Det er et spennende område, som har et stort potensiale. Det vil skje mye framover takket være at kommunen nå er «på» saken, samtidig ser vi at det pågår et generasjonsskifte der folk som er villige til å satse kommer inn som eiere av bygningene her, sier Jørn Tormod Heitmann til slutt.

– Begynner å bli litt gamle

«Yngstemann» Reidar Kristiansen (73) mener tiden var inne for å selge. Han har sammen med Tor og Rolf Mathisen eid og drevet Forretningsbygg AS, siden bygget i Bossekop ble tatt i bruk i 1980. Han forteller om stabile tider, med leietakere som har valgt å bli hos dem.

Litt arbeid har det vært i perioder, men i sum har bygget drevet seg selv.

– Vi har tatt vare på bygget, forsøkt å holde det oppdatert og følge med i tiden, og ikke minst vedlikeholde ved behov. Nå så vi at det var på tide å la andre overta. Vi begynner jo å bli litt gamle, sier 73-åringen.

Han har godt inntrykk av «arvtakerne», Annie, Jørn Tormod og Jørund:

– Det virker som veldig greie folk. Og jeg tror det er fornuftig, det de gjør nå. Det er mange muligheter for de som sikrer seg eiendommer i Alta i dag, mener Kristiansen.

Det mener han også gjelder i Bossekop, til tross for at manglende kommunale planer effektivt har kvelt mange ideer og hindret utvikling:

– Vi som har hatt eiendom i Bossekop i mange år ser hvordan området har fått lide grunnet tiår med manglende kommunale planer. Kommunen har vel holdt på med dette i 30 år, og at de ikke har fått til noe tror jeg skyldes dårlige politikere og kanskje også for dårlig administrasjon. Nå sier de det skal skje noe, og det er jaggu på tide. Tar de seg ikke sammen, så kveler de Bossekop, mener Kristiansen, som likevel er optimist på vegne av området:

– Det er fremdeles mulig å utvikle Bossekop til noe veldig bra, men da må de faktisk gjøre noe nå. Dette kan bli et veldig fint område i Alta, om man får ut fingeren.