Forekomsten av Máze-kvartsitt, eller grønnstein som det også kalles, er i ferd med å bidra til en aldri så liten industrisuksess i Kautokeino.  Selskapet MQ-Granite AS har altaværingen Jan Ole Parken som styreleder og aktiv driver av selskapet. Nå viser det seg at knust grønnstein fra bruddet i Riebanvarre ved Naranas er etterspurt materiale hos kunder i EU.

Samarbeid med Opgård

– Grønnsteinen skal brukes som tilslagsmateriale til betong i et bankbygg i midten av Brussel. En bank har revet ned sitt gamle bygg og skal reise et nytt bygg i moderne design. Bygget er på 95.000 kvadratmeter og mazekvartsitten skal brukes som tilslagsmateriale i betong, hvor fargespillet i den grønne steinen er del av det arkitektoniske uttrykket, forteller Parken.

Han forteller at MQ har samarbeidet med Opgård maskin om dette oppdraget, der Opgård har et knuseverk på plass i bruddet og hvor steinene etter knusing blir vasket omhyggeig før de kjøres til mellomlager hos Finnmark Sand AS i Raipas.

– Vi har arbeidet med dette i tre år nå og det føles godt å få på plass en så stor kontrakt. Vi skal skipe ut 3.500 tonn knust grønnstein straks vi har alt råmateralet ferdig knust og vasket, klar til utskipning, sier styrelederen.

SIGNALBYGG: Jan Ole Parken er styreleder i MQ Granite AS som nå skal eksportere 3.500 tonn knust grønnstein til et bankbygg i Brussel. Steinen skal tilsettes betongen i søylene rundt hele bygget og blir omtalt som det reneste smykket. Foto: Magne Kveseth

Internasjonalt

Kunden som har kjøpt de 3.500 tonnene med stein, er det belgiske selskapet Inter Mineals NV.

– De har latt seg imponere over hvor flott denne steinen er. Dersom vi lykkes med videre produksjon ligger vi an til en stor ordre også til det tyske markedet. Her konkurrerer vi om en kontrakt, den er ikke like stor som denne til bankbygget i Belgia, men vi håper jo at bankbygget være et visningsvindu for vårt produkt. Da kan det bidra til å bringe oss inn i et marked for tilslagsmateriale til betong av grønnsteinen som vi knuser, sier Parken. Han legger til at selskapet MQ Granite AS er sertifisert for den produksjonen de driver.

– Jaro har også fått «vareprøver» av vårt steinprodukt, men om responsen er den samme her som i Europa vet vi ikke. Der er det veldig mye snakk om fargekombinasjoner som den som bankbygget representerer, sier Parken.

Skulle all steinen fraktes med vanlige lastebiler, er det snakk om 250 lass, eller 130 vogntoglass. Trolig kommer bulkskipet som skal seile lasten til Europa i løpet av uka som kommer.

– Vi mangler ennå litt på å ha fullført ordren, men steinen er straks klar for utskiping, sier Jan Ole Parken.

Han har ikke selv aksjer i selskapet MQ Granite, men er den som driver det, sammen med selskapet Abe Boring AS som er hovedaksjonær. Abe Boring AS  med forretningsadresse i Kautokeino omsatte i 2016 for 19,6 millioner kroner og leverte resultat på bunnlinjen i pluss.

Fortsatt blokkuttak

MQ Granite AS selger fortsatt mye grønnstein i form av blokk som bearbeides ved saging til ulike typer bruk på fasader, eller som gravsteiner.

– Vi selger mye av dette til Italia, Danmark, Polen og Tyskland. Seinere i høst skal jeg til en stor steinmesse i Verona i Italia, Marmomacc, der vi har avtalt møter med selskap i Østen. Malaysia, India og Kina har aktører som er potensielle kunder til våre produkter. Dette blir spennende for oss og for de framtidige investeringene vi planlegger i maskinparken vår i Kautokeino, blant annet. Nå har vi seks ansatte som driver i steinbruddet, i tillegg har Opgård sine folk der på knusingen. Tre av våre ansatte er fra Kautokeino og vi ser potensial i driften i Riebanvarre, sier Jan Ole Parken.

Han legger ikke skjul på at selskapet har utfordringer knyttet til avtalen med Kautokeino kommune om bruk av bru og vei til steinbruddene.

Uttaket av grønnstein i bruddene i Naranas er gjort mulig som resultat av bygging av bro over Kautokeino-elva. Byggingen var i sin tid omstridt, blant annet fordi Flyttsamelista mente de økonomiske forholdene ikke lå til rette for å bygge broa. Deler av låneopptaket til brua skulle finansieres gjennom en tonnasjeavgift for stein som hentes ut av bruddene og fraktes over brua.

Tidligere ble det hentet ut Máze-kvartsitt på samme sted, men frakten foregikk i terrenget ned til Gievdneguoika. Veien til Naranas og brobygginga har forenklet adkomsten til steinbruddene betydelig.

Arkitektkonkurranse gjorde susen

Bygningen som skal få betongsøyler med tilslag av grønnstein fra Kautokeino, er resultat av en arkitektkonkurranse tilbake i 2013, der 25 ulike byrå deltok i utgangspunktet før sju selskap konkurrerte om å tegne bankbygget i Brussel sentrum. I 2015 ble det gamle bankbygget revet innvendig, mens hele bygningskroppen ble lagt i grus i 2016.

Nå er det meningen at nybygget skal få oppstart i 2017 og stå ferdig i 2021. Bygget skal gi plass til 4.500 ansatte og har en grunnflate på 95.000 kvadratmeter.

I begrunnelsen for å velge det bygget som nå skal reises, er det nevnt faktorer som bærekraft, energieffektivitet, arbeidskomfort og bedre mobilitet.

Bygget skal også passe bedre inn i omgivelsene enn de klossene av noen bygg som lå på denne tomta tidligere. Betongsøylene skal ha materiale fra MQ Granit, altså Máze-kvartsitt eller grønnstein fra steinruddene i Riebanvarre i Kautokeino på østiden av elva.

SKAL SKINNE: Hele bankbygget får en ring av søyler som på enkelte bilder ser nesten ut som nordlys. Foto: Inter Minerals brosjyre