Nyvalgt gruppeleder for Frp, og medlem av hovedutvalget for oppvekst og kultur, Claus Jørstad, synes det er bra at hovedutvalgsleder Hilde Søraa går ut og klargjør ansvaret hun og posisjonspartiene har for at barnevernet skal fungere. I Altaposten sist uke vedgikk Søraa (Ap) at hun var sjokkert over at det kommunale barnevernet ikke klarte å gi utsatte barn den hjelpen loven krever.

– La meg aller først få tydeliggjort at det som nå er avdekket har skjedd på min vakt, altså i perioden hvor Ap og de øvrige i samarbeidskonstellasjonen har hatt det politiske ansvaret. Når dette har skjedd på min vakt, er det også jeg som skal stilles til ansvar, sa Søraa til Altaposten.

Frikjente ansatte

Jørstad peker på at det er viktig at hovedutvalgslederen og ordførerpartiene ikke faller i fristelsen til å skyve ansvaret over på de ansatte, eller på Frp og partiene som styre kommunen fram til 2015. Tvert om har Søraa frikjent de ansatte og tatt hovedansvaret for krisen.

– Dersom barnevernet ikke fungerer er det et politisk ansvar. Barn som har behov for hjelp fra det offentlige apparatet er en av lokalpolitikernes viktigste ting å sikre. Det var krise i barnevernet før vi overtok i 2011. Selv om vi jobbet hardt med både å tilføre ressurser og kompetanse, ser vi av forvaltningsrapporten som kom i 2015 da vi gikk av, at heller ikke den gang fikk barn hjelp innen lovens frister. Nå etter to år med rød-gult-grønt styre har vi vært oppe i 80 prosent fristbrudd.  Selv om det nå er redusert til under 30 prosent, er det ingen grunn til å si oss fornøyd, sier Jørstad til Altaposten.

– Viktig sak

Den nye Frp-sjefen i kommunestyret sier at barnevernet har vært tema både gjennom spørsmål og orienteringer i hovedutvalget hvor både han selv og Søraa sitter.

– Dette er en tjeneste som må ha en kontinuerlig oppfølging, det viser ikke minst historien. Hovedutvalgslederen har et ekstra ansvar, men hele utvalget må ansvarliggjøres. Vi må få en tettere dialog med tjenesten og sikre oppfølging. Det nytter ikke bare å bli alarmert når det er krise. Søraa har vært med siden 2006 og har fått med seg både oppturer og nedturer. Hun bør derfor dele sin viten med hovedutvalget, klargjør Claus Jørstad og legger til:

– Det nytter ikke bare med skippertak, men vi må få definert problemer og utfordringer om vi skal kvaliteten opp på en kontinuerlig høyt nivå, klargjør gruppelederen som håper at Søraa setter barnevernstjenesten opp som sak for hovedutvalget.

Ny sjef

Gruppeleder for Frp i kommunestyret, Bengt Rune Strifeldt, hadde sist uke sitt siste kommunestyremøte på en stund. De neste fire årene vil han være i Oslo som stortingsrepresentant. Dermed måtte Frp-gruppa, som siden valget har økt i antall og fått over Rut Olsen fra Kystpartiet, velge ny gruppeleder.

Valget falt på Claus Jørstad som har lang ansiennitet i kommunestyre og fylkesting for partiet.

– Jeg er klar. Når gruppa pekte på meg er jeg villig til å ta ansvar. Formelt vil ikke byttet skje før neste møte i kommunestyret som da vil bli mitt første som gruppeleder i denne perioden, forteller Jørstad til Altaposten.