Forfatter og gründer Dagny Thurmann-Moe driver Dagnys fargestudio og er det man kan kalle reisende i farger. I går var hun i Alta under Link-konferansen og ga et tankevekkende innblikk i hvor viktig farger er for livene våre. Ikke minst gjorde hun publikum bevisste på at vi i stor grad har fjernet fargene fra både privatlivet og jobblivet vårt.

– Vi lever i en fargeløs tilværelse. Husene er hvite eller grå og det samme er kontorene våre. Både innvendig og utvendig er det hvite og grå flater som dominerer. Til og med bilene vi kjører er sorte, hvite eller sølvgrå. Og dette er ikke rasjonelt, for forskningen viser at hvite vegger gjør at vi lettere får hodepine, vi blir mindre kreative, mens grått skaper tungsinn, sa Thurmann-Moe.

Fargerike Bergen

Hun støttet seg til forskning som viser at folk som jobber i grå og fargeløse omgivelser lettere blir syke, deprimerte, mindre effektive og i større grad sykemeldte. Hun viste en rekke bilder av eldre arkitektur, kontra ny. Eksempelvis hvor flott det er å se bilder av brygga i Bergen med sine trebygninger i sterke farger, kontra Barcode ved Oslo S, som er sort, hvitt og grått. Hun viste også til en fargerik gate i Stavanger, hvor omsetningen til butikkene hadde steget med 30 prosent etter at bygningene gikk fra å være hvite til å bli malt i alle regnbuens farger.

Thurmann-Moe viste til at veldig mye av moderne arkitektur er blottet for farger, noe hun mener påvirker oss mer enn vi aner.

– Det er forsket på at når vi går forbi betongbygninger så stiger pulsen, vi blir mer stresset og vi går raskere forbi. Går vi forbi fargerike bygninger og omgivelser, så skjer det motsatte. Pulsen synker, stressnivået går ned og vi bruker lengre tid på å gå gjennom området, sa gründeren.

Syke farger på sykehus

Når det gjelder sykehus mener Thurmann-Moe at det er ekstra ille at veggene er hvite og sterile. Hun viste til et prosjekt ved at av de store sykehusene i Norge, hvor de hadde et rom der barn som var mistenkt utsatt for overgrep skulle undersøkes. Før Thurmann-Moe kom inn i bildet var rommet hvitt, upersonlig og fullstendig fremmedgjørende for barn. Etterpå var rommet forvandlet med varme farger, dukkehus og mønster som kunne vekke gode assosiasjoner. Eksempelvis til en koselig sommerstue.

– Tilbakemeldingene var at barna endret totalt oppførsel etterpå. Både de og foreldrene ble mer avslappede og undersøkelsen ble mye lettere å gjennomføre, sa gründeren.

TRIST VALG: Vi velger altså regnvær, fremfor blomster, konstaterte foredragsholder Dagny Thurmann-Moe under Link-konferansen i Alta. Foto: Hanne Larsen

Hun viste et grått bilde av en asfaltert bilvei en traurig regnværsdag, og et bilde av en vakker blomstereng i solskinn.

– Vi velger altså fargene fra en trist regnværsdag i stedet for fra en blomtrende solskinnsdag, sa Thurmann-Moe til publikum, som for det meste var kledt i sort. Bortsett fra to menn i rosa skjorte, som hadde hatt Dagny til bords kvelden før.

Merkel stjeler showet

Når det gjelder klærne vi bruker fortalte farge-eksperten at sort skaper distanse og er noe de færreste kler.

– Det gjør at linjer og rynker vises bedre og at posene under øynene blir fremhevet. Rødt signaliserer styrke og selvsikkerhet, mens grønt gir inntrykk av at man er vennlig og intelligent, lilla er vågalt og vitner om kreativitet, mens gult indikerer vennlighet, at man er utadvent og det styrker kommunikasjon.

– Angela Merkel er flink å kle seg både i gult og i rødt, sa Thurmann-Moe og viste bilde av Tysklands forbundskansler på et bilde med en gruppe mannlige statsmenn. Alle kledt i sort. Mens Merkel i midten lyste opp i sin røde dressjakke.

– Ingen tviler vel på hvem som tiltrekker seg oppmerksomheten, sa foredragsholderen.

Hjem å male om huset

– Dette var sinnssykt bra og noe jeg aldri har tenkt på før. Men det er jo helt rett det hun sier, sa Bjørn Tore Hagberg, daglig leder i SmartDok i Alta etter foredraget. Kollega Per Tore Hansen var helt enig. Også han fascinert over foredraget og fargenes betydning.

– Jeg tenkte farger, jaja. Jeg hadde faktisk tenkt å begynne å fikle med mobilen, men så var det bare så interessant, sa Hansen, som til Thurmann-Moes store forskrekkelse måtte medgå at han nylig har malt om huset fra gult til hvitt.

– Huff, ja her er det vel bare å finne frem malingsspannet igjen, sa Hansen lattermildt, mens sjef Hagberg var helt klar på at ved neste oppussing i bedriften skulle dette med farger ikke være overlatt til tilfeldighetene.