Eks-ordføreren lovte at tomtene skulle være klare i 2012. Nå er boligfeltet i Saga neppe byggeklart før i 2020.

I 2011 var Geir Ove Bakken ordfører. I et intervju med Altaposten den gang garanterte han at det skulle ut 50-60 tomter på Bangjordet i 2012 og 2013. På direkte spørsmål om dette gikk under kategorien valgflesk, var Bakken sikker på at området var klart for regulering og at de første tomtene ville bli lagt ut i 2012.

Prisnivået

Ap ble kastet ut av ordførerkontoret av velgerne, men Bakken er klar og tydelig på at han ville brukt alle sine politiske muskler på å få tomtene ut i markedet om han hadde kommet i posisjon. Nå er feltet på nytt utsatt, og det kommer ingen tomter her før 2020. Nær Bangjordet ble en 600 m2 stor tomt forleden lagt ut i markedet til en pris på 1,8 millioner kroner.

MÅ PRIORITERE: - Vi må få store boligfelt som kan ta unna boligkøen, hevder Geir Ove Bakken. Foto: Jarle Mjøen

– Det er en skammelig dersom vi ikke kan tilby de unge som skal inn i boligmarkedet tomt til en fornuftig pris. At Alta kommune er kommet i en situasjon der normale boligtomter omsettes for én og en halv til to millioner kroner er dramatisk. Det forteller om et prisnivå der det å skaffe seg en bolig kun er for noen få, og hvor forskjellene i samfunnet øker, sier Bakken og legger til:

– Så sitter vi 40 til 60-åringer i politikken og synes det er greit at vi har stelt oss sånn i den kommunale boligpolitikken. Jeg skal være forsiktig å blande meg for mye bort i kommunal politikk, men dette handler om vilje og evne til å ta politiske grep.

– Flere tomter

Bakken ønsker ikke å framstå som en bedreviter som slenger ut besk kritikk mot de som har overtatt å utvikle kommunen videre. Den tidligere ordføreren vedgår at det ble produsert for lite tomter også i hans 10 år på ordførerkontoret i Alta.

– Tomte- og boligpris har en klar sammenheng mellom tilbud og etterspørsel. Jeg har et politisk grunnsyn som forteller at vi ikke kun kan overlate til private å løse boligutfordringene. Vi må ha god og kontinuerlig tilgang på kommunale felt og tomter for å balansere prisene fra private feltutbyggere. Overlater kommunene i Finnmark boligmarkedet kun til private aktører, er det førstegangsetablererne som må betale prisen, klargjør Bakken.

Han vil ha Alta kommune i nær dialog med Fefo for å få utløst større felt, og hans personlige oppfatning er at det går for sakte med blant annet realiseringen av de to store feltene i hans hjembygd; Kvitberget og Svenbakken. Det samme mener Bakken er nødvendig for det store feltet i vest; Skoddevarre som kommunestyret på nytt prioriterte inn på prosjektlista som det skal jobbes med i 2017. Blant posisjonspartiene er det stor irritasjon over at realiseringen av Svenbakken-feltet er i ferd med å stoppe helt opp fordi administrasjonen i nærmere to år har sittet rolig og ikke effektuert ordren om å gå i forhandlinger med grunneier med tanke på å sikre seg arealet. Feltet er beregnet til rundt 70 eneboligtomter.

Bangjordet

Den tidligere ordføreren klarer ikke med sin beste vilje å forstå hvorfor nærmere 100 boenheter på Bangjordet i Saga,  eller Skogheim som feltet offisielt heter, ikke vil være klart før i 2020.

– Med støtte fra Venstre gikk opposisjonen i 2015 inn og tvang de borgerlige partiene som styrte Alta til å igangsette regulering av området. Likevel må vi altså vente til 2020 før tomtene kan legges ut.  Det er en dårlig sak for Alta kommune, konstaterer Geir Ove Bakken.

Lover full trøkk

Kommunaleder Oddvar Konst sier at avdelingen for samfunnsutvikling har gjort sin del av jobben. Området er ferdig regulert og vedtatt av kommunestyret.  Planforslaget inneholder til sammen 42 eneboligtomter, to tomannsboligtomter og 50-52 boenheter i rekkehus fordelt på seks ulike områder for konsentrert bebyggelse.

Kommunalleder for drift og utbygging, Bengt Fjellheim, har overtatt stafettpinnen. Han lover å sette fullt trøkk på å få feltet bygd ut med nødvenidg infrastruktur.

– Åpning av tilbud på prosjektering av Skogheim boligfelt er utført. Det er sendt ut en orientering til tilbyderne med mulighet for å klage. Vi planlegger oppstartsmøte i neste uke. Resten av 2017 går til prosjektering. Planen er at kontrakten lyses ut på Doffin i uke fem eller seks i 2018. Oppstart av entreprenør i løpet av juni 2018, skisserer Fjellheim og legger til:

– Det er mye arbeid som skal gjøres, og ferdigstillelse av boligfeltet anslås til våren 2020. Tomtene vil da være byggeklare sommeren 2020.

Frp vil ha handling, ikke krangling.

Odd Erling Mikalsen er en av kommunestyrets mest frustrerte politikere over tempoet i tilretteleggingen for boligbygging i Alta.

FART PÅ BANGJORDET: Frp og Odd Erling Mikalsen vil øke trøkket for å få realisert boligfeltene i arealplanen. Foto: Jarle Mjøen

– Nye boligfelt i Alta, både i øst og vest, må prioriteres. Det nytter ikke å ha tomtene kun på papiret i arealplanen, feltene må realiseres. Jeg er ikke opptatt av hvem som politisk har sviktet. Nå må vi sammen sørge for å skape et boligmarked i Alta som fungerer, sier Frp-politikeren, som mener god boligpolitikk også vil sikre vern av produktivt landbruksareal.

– Tverrelvdalen er et godt eksempel. Her må vi boligfelt opp i lisidene. Det er areal hvor landbruket ikke har noen interesse. Det betyr at feltene som er planlagt, og som kan ta unna tomtekøen i øst, må realiseres nå, sier Mikalsen og legger til:

– Vi har brukt over 30 millioner kroner på å legge hovedkloakken opp til Dalen. Nå er det bare å gi full gass for boligbyggingen her for å forsvare investeringene. Det betyr ikke bare at boligfelt må realiseres, men også en ja-holdning i fradelingssaker på areal der det er åpenbart at landbruket ikke vil kunne ta arealene i aktiv bruk.

Gruppeleder i Ap, Ole Steinar Østlyngen, innrømmer at han er frustrert over at målet om til enhver tid kunne tilby byggeklare tomter tar tid å nå.

– Vi har gjort alt som er mulig for å få Bangjordet realisert, og i posisjonsgruppa er frustrasjonen enorm over at vi fortsatt må vente på tomtene. Samtidig gjør vi nå alt som er mulig for å få realisert feltene som ligger i kommuneplanen. I siste møte fikk vi løftet fran Skoddevarre, et felt som kan «redde» oss fra en skikkelig boligkrise i Alta, klargjør Østlyngen.