Lederen på Huset i Alta, Kaja Kristensen, funderer på om gutter i for stor grad slipper unna den hjemlige oppdragelsen på hva som er rett og galt og hvordan man skal være mot hverandre. Ikke minst det annet kjønn.

Fredag skrev 17 år gamle Thea Heltne Kjelstad en sak i Altaposten om hvordan hun ved tre anledninger har opplevd seksuell trakassering fra intervjuobjekter når hun har vært på jobb for Altaposten. I etterkant har hun opplevd massiv støtte fra folk som mener det er viktig å få dette samfunnsproblemet opp og ut i dagen. Blant annet sa markedsleder ved Amfi Alta, Vera Henriksen, følgende til Altaposten i dag:

– Det er veldig, veldig tøft av Thea å skrive den historien. Jeg er imponert og stolt.

Sjefshelsesøster Tone Dervo, i Alta kommune berømmer også 17-åringens åpenhet og mot, men hun er også opptatt av at vi ikke må stigmatisere alle gutter og menn.

– Disse holdningene gjelder en liten gruppe, men som vi ser av saken til Thea, er det ikke en spesiell type menn dette dreier seg om. Det går på tvers av etnisitet, alder og kulturell tilhørighet, sier Dervo.

Kaja Kristensen er enig i den analysen.

– Menn som ikke respekterer kvinner finner du i absolutt alle samfunnslag, sier Huset-lederen, som oppfordrer foreldre til å lære døtrene sine å sette grenser og si fra når de blir utsatt for seksuelle krenkelser av ulike slag.