– Anløp med hjertet i halsen

Svekket sikkerhet uten lys på kaiene

SKUMMELT I MØRKET: Mannskapet på Skaget er bekymret på grunn av mangel på lys ved fergeleiene.  Foto: Arkiv

pluss

Å manøvrere ferge uten nødvendig lys har vært en påkjenning i Altafjorden, på sambandet mellom Mikkelsby og Kongshus.

– Lysene har vært slukket på Kongshus hele sist vinter og det har vært med hjertet i halsen vi har anløpt enkelte ganger når det har vært uvær, sier matros Kjetil Arild på ferga Skaget.

Han sier det er et spørsmål om sikkerheten for fergetrafikken at lysene blir fikset. 

Kom ikke tilbake

Nå har skipper og mannskap på ferga Skaget ventet i tre uker på at elektrofirmaet som har vedlikeholdet av lys og strømforsyning til fergekaiene skulle komme ut igjen  til Årøya og sørge for reparasjon.

– Sist det var montører her for tre uker siden hadde de ikke med seg stolpesko og kunne derfor ikke fikse lysene ytterst på moloen på Kongshus, men de skulle komme ut igjen. Nå er også lysene slukket på Mikkelsby på fastlandssiden, så vi blir straks nødt til å kansellere seilingene når det er mørkt om kvelden, sier Arild..

Han sier fergeselskapet har forsøkt å få montørfirmaet i Hammerfest til å komme og reparere lysene, men mener å ha fått beskjed om at dersom ruta kanselleres, vil de bli utkalt igjen for å reparere lysene.

- Vi lurer på når dette vil skje og samtidig har vi spørsmål knyttet til hvem som skal reparere det knekte staget i båsen på Mikkelsby, nå kommer høststormene og vi ønsker sikker drift av sambandet, sier Arild.

Venter i spenning

De har forsøkt å få svar fra fylkeskommunen på når de skal ordne med kailysene, men ikke fått tak i noen som kan sette fart på reparasjonene.

– Vi har også hatt en rekke sikringsbrudd i samband med den nye løftelemmen og kjørebrua på Kongshus, så der må det også settes inn tiltak før vi risikerer at noe går galt ved anløpene, sier Arild.

Han forteller at det var det ytterste kailyset som var slukket som forårsaket sikringsbrudd på fergelemmen og kaibommen. Han spør seg også om ikke det selskapet som har en kontrakt for denne typen vedlikehold er forpliktet til å utføre vedlikehold og reparasjoner når det oppstår problemer.

Altaposten har bedt Finnmark fylkeskommunes samferdselssjef Per Bjørn Holm Varsi og assisterende samferdselssjef Jørgen Blix om en forklaring på hvorfor ingenting skjer.

Blix skriver i en e-post til avisa at han er på ferie, men at han vil sjekke hva som er status i saken.

Holm Varsi har ikke svart, men satt seniorrådgiver Lars Engerengen på saken. Han svarer slik:

– Dette var nytt for oss, men vi skal sjekke opp hva som er skjedd og iverksetter utbedring så snart det er mulig, skriver seniorrådgiveren i en e-post.