Det unge paret giftet seg 26. august og tre dager senere satte de kursen mot Florida og cruise i Karibien. Første uka nøt Lotte og Fredrik Thomassen fra Tverrelvdalen og Kaiskuru late dager i Miami, der de svømte og slikket sol på berømte Santa Monica Beach. Deretter ventet fire dager og netter med cruise i Karibien.

Etter kort tid på luksusskipet begynte imidlertid ryktene å svirre om orkanen som var på vei.

– Ja, allerede i taxien på vei til båten var vi klar over at det var en orkan som raste der ute, så jeg spurte taxisjåføren om det var grunn til bekymring. Nei, han trodde ikke det og hadde heller ingen planer om å evakuere. Han hadde uansett ingen steder å dra sa han, forteller Lotte.

IKKE SOM PLANLAGT: Bryllupsreisen til Karibien for Lotte og Fredrik Thomassen fra Alta blåste bort. Foto: Privat

Ryktene svirret

Men på båten begynte uroen å stige i takt med meldingene som kom inn om orkanen, som nå hadde fått et navn: Irma.

– Båten gikk først til Bahamas, og der hadde vi det fint og fikk gjort litt av det vi hadde drømt om. Dykket og sett på koraller blant annet, forteller de nygifte.

Men idyllen varte ikke særlig lenge.

– Jeg stod i en kø og hørte da en dame foran meg som snakket om at båten måtte snu og at alle måtte komme seg tilbake til Miami, forteller Lotte.

– På det tidspunktet var allerede øyene Key West og Copo Key lenger ut evakuerte, sier Fredrik.

Fikk ikke tak i bensin

Stormen, som var spådd å ikke komme ennå, hadde nå fått fart på seg. Og nå begynte panikken å stige.

– Jeg var gørrbekymret og man merket at folk rundt oss var nervøse. Jeg ringte straks for å bestille flybilletter vekk fra Miami, men dem var revet vekk. Heller ikke leiebil var det lett å få tak i, sier Lotte, som forklarer at da var målet å komme seg til New York.

Når paret endelig hadde fått tak i en leiebil, fikk de ikke fylt opp tanken.

– Vi hadde halv tank da vi startet å kjøre og vi måtte kjøre langt for å finne en åpen bensinstasjon. Eierne hadde stengt og slått beslag foran dørene og vinduene.  Alle skulle vekk fra Florida og køene var enorme. Vi brukte 24 timer på en strekning som normalt tar 12 timer, sier Fredrik og legger til:

– Det var en panikkartet stemning.

– Alle rømte byen, legger Lotte til.

Tenker på øyboerne

Stormen Irma traff Florida to dager etter at ekteparet fra Alta hadde forlatt byen, og antall bekreftede omkomne i delstaten er 12, i tillegg til de mange skadde. Antallet omkomne i USA etter orkanen er rundt 60.

– Vi følte oss aldri i livsfare, bortsett fra at jeg kjente på panikken da vi var innesperret ombord i båten ute i Karibien. Men da vi begynte å kjøre nordover følte jeg meg trygg, sier Lotte, som i likhet med sin ektemann tenker på de som bor fast ute på øyene.

– Der ute er husene bare bygget av pinneved omtrent. De som bor der er veldig sårbare, sier Fredrik.

VEL HJEMME: Fredrik og Lotte Thomassen skal ikke til Florida igjen med det første. Her koser de med niesen på flyplassen hjemme i Alta. Foto: Hanne Larsen

Tre dager i bil

Selv om spennende dager på de idylliske øyene ute i Karibien gikk i vasken, har Lotte og Fredrik mange spennende opplevelser med seg i bagasjen hjem.

– Vi fikk jo sett både New York og også Washington. Men vi hadde jo gledet oss til å dykke og kose oss på øyene vi skulle besøke på cruiset. Så det var kjedelig at det ikke ble som planlagt. I stedet ble det tre dager i bil, sier de.

– En ufrivillig roadtrip i USA med andre ord?

– Ha-ha, ja det kan du si, ler Fredrik.

– Vil dere tilbake til Miami og Karibien?

– Nei. Ikke med det første, sier ekteparet samstemt, mens de venter på bagasjen på flyplassen hjemme i trygge Alta.