Som første visningssted i Norge kommer den verdenskjente utstillingen «Museum of Broken Relationships» til Alta. Utstillingen har brutte relasjoner som hovedtema og er et originalt museumskonsept og kreativt kunstprosjekt som ble grunnlagt av kunstnerparet Olinka Vištica og Dražen Grubiši. Etter parets eget samlivsbrudd besluttet de å lage et museum over de personlige gjenstandene med affeksjonsverdi som paret syntes det var vanskelig å dele.

Personlig historier

– Dette er noe vi gleder oss enormt til å jobbe med, for sorg som brutte kjærlighets-, samlivs- og ekteskapsforhold, tap av vennskap, identitet eller det å miste familiemedlemmer og venner ved død eller migrasjon holder man oftest for seg selv. Vi vil derfor vise ulike gjenstander som et symbol på en sorg som for eksempel et samlivsbrudd, sier Maria Øien, seksjonsleder for samtid og historisk tid på Alta Museum.

For å få laget utstillingen trenger hun og museet din hjelp:

– Vi ber i denne forbindelse om hjelp fra altaværingene og alle finnmarkinger som kan bidra. Kanskje eier du en gjenstand som ikke lar deg glemme en kjærlighetssorg, eller kanskje du har mistet noen nær deg som en gjenstand er et minne om. Vi er nå i gang med å samle inn historier og gjenstander til utstillingen som bare kan realiseres hvis vi får inn bidrag fra folk lokalt, sier Øien.

Gjøres anonymt

Hun påpeker at alle som deler sin historie og gjenstand vil forbli anonym.

– Bidrag gjøres anonymt gjennom nettstedet brokenships.com som har en link til Alta og en norsk versjon av et bidragsskjema som skal fylles ut. Vi liker konseptet fordi det bidrar til å videreutvikle museologisk praksis med et veldig innovativt konsept. Denne utstillingen er helt annerledes enn de vi vanligvis lager, samt at den muliggjør vårt ønske om å involvere lokalbefolkningen i vår utstillingsproduksjon, sier Øien.

Sørgelig populær

«Museum of Broken Relationships» skal vises på museet fra 1. mars til 31. august i 2018.

– Vi skal fylle et rom som er på omlag 140 kvadratmeter og vi håper å få inn minst 100 gjenstander eller mer. Alle gjenstandene blir i museets eie og vi håper de som gir fra seg gjenstanden, gjerne med en påfølgende historie, ser på dette som en helende prosess hvor man vil dele sin sorg. Vi tror dette er noe som vil appellere til alle, for alle har vi opplevd en eller annen sorg som man oftest ikke snakker om eller deler. Utstillingen til kunstnerparet har vært en stor suksess og så langt har den blitt vist i over 50 land. Det kan også tenkes at utstillingen i Alta blir utvidet og sendes til flere plasser og andre land, og således kan ditt bidrag bli en del av en større utstilling, sier Øien som forklarer at de underveis også skal by på noen foredrag med sorg som bakteppe.

– Utstillingen skal så fremme i mange måneder og underveis skal vi bygge ut temaet sorg og brutte relasjoner med forelesere som jobber innen psykisk helse.