Serien, som er et thrillerdrama, handler om etterforskeren Hedda Gilbert (Ingvild Holthe Bygdnes), som må samarbeide med spesialetterforsker Joel Dreyer (Jakob Oftebro) i etterforskningen av flere drap som har blitt begått i Finnmark hvor det hele er innspilt. Serien er i hovedtrekk en NRK-produksjon, mens altaselskapet har produsentrollen.

Første på originalspråket

– Det er utrolig kult. Dette er faktisk den første skandinaviske tv-serien som er solgt til USA hvor man ikke skal lage en remiks. Det betyr at serien skal vises på originalspråket, altså norsk, og det betyr at amerikanerne må lære seg å lese undertekst, ler Ståle Mathis Mathisen i Rein film.

– Hvorfor ble dere valgt som produsenter?

– Vi har et bredt kontaktnett i nord, samt at vi vet hvordan det er å spille inn film i Finnmark, sier Mathis Mathisen.

– Hva var deres rolle som produsent?

– I hovedtrekk å muliggjøre at det ble en innspilling og sette sammen et stort filmteam. I tillegg måtte vi skaffe penger til produksjonen. Vi fikk støtte fra Filmfond Nord på to millioner kroner. Totalbudsjettet var på 73 millioner og det ble jo en serie, så denne jobben fikset vi jo. Vårt største prosjekt hittill i karrieren.

Bygger seg opp

Det at «Monster» er solgt til USA hvor tv-kanalen Starz har kjøpt opp den syv episoder lange serien, samt kanaler i Australia, Frankrike, Sveits, Russland, Danmark, Finland og Sverige gjør også sitt til at det drypper litt på filmselskapet.

– Det kommer helt klart til å dryppe noen ekstra kroner på oss med disse salgene. Hvor mye vil tiden vise, men vi har kun en liten prosentandel i produksjonen. Uansett vil dette helt klart gjøre sitt til at vi bygger opp et større navn i filmbransjen, og vi håper det skal muliggjøre at vi klarer oss i en bransje hvor det ikke flommer over av penger, sier Mathis Mathisen.

– God reklame

Han tror og håper serien også blir en bra reklame for Finnmarks flotte natur.

– Det kommer tydelig frem, selv om det er en slags fiktiv bygd det hele pågår, at det hele er i innspilt i Finnmarks flotte natur, så det blir nok en god reklame for fylket, sier Mathis Mathisen.

Serien ble i fjor innspilt på Varangerhalvøya i Finnmark. I tillegg til Ingvild Holthe Bygdnes og Jakob Oftebro, så medvirker også Gørild Mauseth og Bjørn Sundquist i serien.

POLITIROLLE: Bjørn Sundquist kler rollen som lensmann i serien, her fra Død snø. Foto: Sveinung Svendsen/Euforia Film