Aronnesrocken, Finnmarksløpet, Alta Soul- og Bluesfestival, Offroad Finnmark, Altaturneringen, revyene, titalls lag og foreninger, Nordlyskatedralen, Alta museum, Nordlysbadet og flere spise- og utesteder. Ja, Alta har det meste og noe for enhver – takket være mange ildsjeler.

– Vi har vokst enormt siden midten av 80-tallet når det kommer til innhold og bredden på kultursiden.  Idretten har alltid stått sterkt i Alta, men etter hvert har også musikk, teater og revy kommet mer og mer. Vi har et voldsomt yrende musikk- og teaterliv i Alta. Det blir satset på den siden, og det er veldig bra, sier direktør i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen.

– Det gjør at vi har flere bein å stå på i forhold til å utfylle Alta til å bli den kulturbyen den bør være, legger han til.

Kjetil Kristensen i Alta næringsforening. Foto: Arkiv

Ringvirkninger

Et godt eksempel for hva kulturtilbudet betyr, i tillegg til bolyst og gjøre Alta til en attraktiv by, er kronasjene som drypper på næringslivet fra kultur. Altas sjefsbooker Torgeir Ekeland er klar.

– Jeg regnet litt på det for et par år siden, da vi hadde to utsolgte konserter med Violet Road. På City Scene alene ble det omsatt for over 200.000 kroner i billettsalg, pluss et sekssifret beløp til  i baren. I tillegg kommer omsetning på alle spiseplassene for folk som gjorde dette til en helaften. Det var omsetning på alle puber, det var omsetning på hotellene, sentrene – you name it. Det var flere  folk som reiste til Alta kun for å få med seg en konsert, som da også benyttet anledningen til å shoppe og andre ting. Ringvirkningene av de to utsolgte konserter vil jeg tro, uten å overdrive, var med på å gi en meromsetning på i overkant av en til halvannen million kroner til næringslivet forøvrig, sier bookingansvarlig for Studenthuset City scene, Torgeir Ekeland.

De samme tankene har sjefen for næringsforeningen.

– Tar vi Altaturneringen i fotball, så er det den uka i året hvor butikkene har størst omsetning. Det er en god pekepinn på at det å ha Alta som arrangørby og ta på seg et såpass stort arrangement gir klingende mynt i kassa til byens næringsliv. Vi har i tillegg blant annet Aronnesrocken  og Offroad Finnmark; alt dette er med på å trekke folk til Alta. Det skaper arbeidsplasser og folk bruker penger her. Det er klart at når vi satser på å være et handelssenter så betyr det mer enn å ha tilbud av butikker, kommenterer Kristensen.

Torgeir Ekeland. Foto: Martin Hovden

– Et nesten for godt tilbud

Man vet ikke hvor mye man har, før alt er borte, er det noe som heter. Og med et så yrende kulturliv kan man fort bli bortskjemt.

– Altaværingene har nesten et for godt kulturtilbud. Det skjer så utrolig mye. Fantastisk kino, Kultursalen, aktivitet i katedralen, det er så mye bra som skjer, sier Ekeland og viser til at det er en viss risiko forbundet med å drive et konsertsted i Alta.

For kultur er mye mer en konsert, og den kanskje viktigste kulturen i Alta, mener Ekeland, er hyttelivet og fjellturene med scooter.

– Det er uten tvil den desidert største konkurrenten vi har. Det er helgene vi hovedsakelig legger ting til og det er i helgene det skjer, sier han.

At noen kan finne på å si at det ikke skjer noe i Alta, mener han ikke burde vært lov.

– Det har man heller ikke kunne sagt på mange, mange år. Vi er så heldige i Alta at vi kan oppleve en eller annen form for live underholdning, enten det er quiz, jam, trubadur eller konsert, opptil flere ganger i uken, hver eneneste uke. Det er overhodet ikke gitt, spesielt ikke i en by av Altas størrelse. Det er helt vanvittig, forteller han, og fortsetter:

– Nå kan jeg kun snakke for meg selv, men jeg booker i overkant av 120 scenearrangement i Alta hvert år. En plass mellom 60-70 arrangerer de på Studenthuset, og resten på Aronnesrocken og andre steder. Det vil si i overkant av to arrangement i uka i snitt. Alta er et attraktivt sted for artister å besøke, men det kan fort bli for mye, så en stor del av jobben min består i å begrense seg, sier han med oppfordringen om å fortsette å bruke kulturtilbudene i Alta, hvis ikke forsvinner de.

  • Under Langhelg kan man også få med seg store begivenheter, bl.a. standup med Ørjan Burøe, konsert med Sweet Scarlet, samtidig som Riksteateret har forestilling.