Til tross for at partiet mistet tett opp mot hver tredje velger i Finnmark, gråter ikke toppkandidatene Frank Bakke-Jensen og Marianne Haukland over Høyres tilsynelatende valgskrell. Den største årsaken til tilbakegangen med 6,9 prosentpoeng – til 14,4 prosent – kan nemlig forklares med at partiet gjorde et brakvalg for fire år siden. 14,4 er nærmere et normalt valg for Høyres del i Finnmark.

I og med at Senterpartiet samtidig gjorde et kanonvalg, 11,2 prosentpoeng opp til 14,9, var det Geir Iversen som sikret det siste av de faste mandatene. Dermed ble det utjevningsmandatet Frank Bakke Jensen måtte ta til takke med. Dette var ikke hundre prosent avklart da Altaposten tok kontakt med partiets topper i 11-tiden tirsdag.

– Men du kan si gratulerer likevel, jeg holder det ikke imot deg om det skulle glippe, sier en blid Frank Bakke-Jensen.

– Kan stole på Erna

I og med at fylkespartiets førstekandidat før jul i fjor fikk regjeringsplass, kunne vararepresentant Laila Davidsen tre inn. Og da påtroppende statsminister Erna Solberg har gitt beskjed om at det ikke blir utskiftninger i regjeringen med det første, er det duket for stortingdsdebut for partiets nye andrekandidat Marianne Haukland.

– Vi kan trygt stole på det Erna sier, så Marianne må bare pakke kofferten! Hun må forberede seg på å møte på Stortinget 1. oktober, som fast vara. Så skal vi konsentrere oss om å bygge regjeringslaget, og skape gode samarbeidsresultater med Venstre og Krf. Det kommer vi til å klare, sier han.

Klar til å dra

– Om Frank sier det, så får jeg bare begynne å pakke kofferten. Det er ikke noe å diskutere der, sier en glad Marianne Haukland.

– Jeg håper selvfølgelig han får fortsette som EU-minister også videre utover, da han har gjort en virkelig god jobb. Jeg synes han fortjener det. Så skal jeg jobbe hardt og stå på på Stortinget.

– Var du forberedt på dette?

– Etter at Frank fikk plass i regjeringen skjønte jeg at sannsynligheten var stor for at det ville bli slik. Men jeg har vært veldig spent likevel, og har fulgt nøye med på valgsidene.

Filleristet i Alta

Angående det middelmådige valget konstaterer statsråd Bakke-Jensen at Høyre har slitt i motvind.

– Vi gjør det for så vidt ikke så dårlig i Finnmark under ett, men i Alta får vi juling.

Partiets oppslutning ble halvert i Nordlysbyen, fra over 19 prosent for fire år siden, til 9,7 prosent nå.

– Vi hadde et historisk godt valg sist, og at vi ville gå ned var som forventet. Samtidig har vi flere saker som har vært tunge for Finnmark Høyre. Regionreformen har ikke gått hjem i Finnmark. Fiskeri er verdt å nevne. Og så får vi sykehussaken i Alta, der vi ble filleristet.

– Samtidig er det godt å registrere at Marianne, tross mye juling og pes, har taklet dette kjempebra. Hun har imponert meg, med måten hun har stått på i valgkampen, der hun har klart å være synlig og klar i viktige politikkområder. Eksempelvis har hun i sykehussaken stått oppreist både mot partiet og blant befolkningen i Alta. Jeg er sikker på at hun vil bli et viktig aktivum for Finnmark Høyre i årene som kommer.

Takk til Laila

Selv lover Haukland å jobbe for et godt helsetilbud i hele Finnmark, og for andre finnmarkssaker. Hun sender en ekstra takk til Laila Davidsen: