Til nå i år har Fefo solgt jaktkort for 2,76 millioner kroner, mot fjoråret da det til samme tid var solgt kort for 4,82 millioner kroner.

Ingen krise

Utmarksleder Einar J. Asbjørnsen sier til Altaposten at fjoråret var noe spesielt, siden man da fikk effekt av at mange jegere kom til Finnmark på rykter om et godt rypeår, siden 2015 var bra.

– Bestandsmessig var 2015 et brukbart år og dermed var det optimisme for fjoråret. At vi i går har solgt kort for to millioner kroner mindre enn i 2016 til samme tid, er likevel ingen krise for oss. Det vi anser som viktigst, er at vi får til en bra forvaltning som er bærekraftig. Etter tellingene i år viste det seg at det er svært lite fugl, påpeker utmarkslederen.

Da beslutningen ble tatt i august om at man kun tillater en lirype og en fjellrype per jeger per dag, gikk Fefo ut med denne oppfordringen: «Vi ber jegere om å forsøke å spare voksenfugl denne høsten. La enkeltfugl og par fly videre, og rett avskytingen mot større kull», ba leder for utmark i Fefo, Einar J. Asbjørnsen.

BRA FOR RYPA: Færre jegere i år enn tidligere når dagskvotene er satt ned betydelig. Inntektssvikten for Fefo på 2 millioner er ingen krise, sier leder for utmark i Fefo, Einar J. Asbjørnsen. Foto: Eirik Palm

De som driver profesjonell virksomhet med tilrettelegging for jaktlag har i år merket en betydelig lavere interesse for jakt og blant andre hadde selskapet Vidda veidemann som eies av Johan Anders Somby opplevd å få seks avbestillinger, som følge av de lave bestandsrapporteringene.

–  I Fefo har vi fått avbestillinger for cirka en kvart million kroner, men dette er likevel ikke veldig mye i forhold til hvor mange som har ønsket å jakte. I helga var vi ute på kontroller og det viser seg at de fleste vi sjekket var langt unna målet om å fylle dagskvoten på første jaktdag i området fra Alta og nordover mot Sennalandet og i Kvalsund kommune. Jeg tror vi kan si at utbyttet var så som så, men det er likevel noe eget med å være ute og gå på jakt, sier Asbjørnsen.

Ungdommer

Når Fefo har fått foretatt taksering av rypebestanden, blir det gjort etter samme metode som over hele resten av landet.  I Finnmark skjer dette i samarbeid med NJFF Finnmark, Sámi bivdo- ja meahcástansearvi og Vest-Finnmark fuglehundklubb. Fefo skriver på sine hjemmesider at takseringen skjer gjennom de samme linjene, og gjør det mulig å beregne tetthet av hønsefugl i et område.

– Vi håper jo at de som har helt nye jegerprøver, for eksempel ungdommene, at de skal ta seg ut på jakt, selv om det er rapportert lite fugl. For forskning viser at de ferske jegerprøvekandidatene som ikke kommer seg ut på jakt, med stadig mindre sannsynlighet blir jegere, hvis det drøyer før de kommer seg på jakt, sier Einar J. Asbjørnsen.

– Vil det bli anledning til snarefangst i år, eller blir det restriksjoner?

–  Dette skal vi ha et nytt møte om i oktober med brukerrepresentanter og da vil vi se hvordan uttaket har vært og så setter vi trolig sesongkvoter også for snarefangerne, avslutter Asbjørnsen.