Geir Tore Olsen fortviler etter at tre sauer måtte bøte med livet etter å ha blitt kvestet av en løshund på Sarves.

– Sauene var revet opp. Noen helt fra endetarmen og opp mot ryggen. En var død da jeg fant den, de andre var så kvestet at jeg måtte avlive dem. De klarte ikke å stå på beina. De lå bare og sprellet, forteller sauebonde og gartner fra Nerskogen, Geir Tore Olsen.

Det var i slutten av august at Olsen fant de ille tilredte sauene sine på sommerbeitet oppe på Sarves.

– Først fant jeg en sau, deretter en til og til sist den tredje. Om det er er flere som er døde vet jeg faktisk ikke. Det var masse sauer og flere hundre rein i området, beskriver Olsen, som sier at han ganske raskt fikk mistanke om hva som hadde skjedd.

Rømt fra hundegård

Olsen forteller at han fikk nyss i at en hundeeier hadde lagt ut en Facebook-status hvor det stod at hunden deres, en husky, hadde rømt fra hundegården. Facebook-oppdateringen er nå slettet, men Olsen har tatt en screenshot av den som Altaposten har fått se. Der står det følgende: «Han her kom seg ut av hundegården mens vi var borte og har ikke kommet tilbake, om noen har sett han please ta kontakt. Han er i området, håper æ. Kan havne langt da han er en topptrent husky».

– Da jeg hadde funnet den første sauen, ringte jeg de som hadde lagt ut denne statusen. Da innrømmet samboeren at det kunne være deres hund som hadde gjort det, fordi hunden hadde kommet hjem med blod over hele brystet, forteller Olsen. Han fortsetter:

– Men da jeg ringte om den andre og den tredje sauen ble han ganske avvisende og sa at det uansett var samboeren sin hund og at han ikke hadde noe med dette å gjøre. Nå står saken der at de ikke påtar seg noe ansvar i saken.

Altaposten ringer eieren av huskyen som var oppgitt som savnet på Facebook. Hun sier at hun ikke har noen kommentar til saken.

Gjort opp for seg

Geir Tore Olsen sier at han ikke kommer til å gå rettens vei, fordi det vil kreve håndfaste bevis for at det var nettopp denne hunden som angrep sauene hans. Han bekrefter at han har hatt noen lignende historier opp gjennom årene, men at dette har løst seg ved at eierne av hundene har erstattet tapene.

– Folk har da vært veldig lei seg, de har beklaget og har gjort opp for seg. Men i denne saken anser jeg ikke at jeg kommer til å få noen erstatning, sier han.

– Hva er en sau verdt?

– En voksen sau er verdt cirka 3800 kroner, sier Olsen, som oppfordrer folk til å følge båndtvangen og til å påse at hunder i hundegård er forsvarlig sikret.

– Det er en uting at folk skal la hundene gå løs. Om det så er i egen hage. Får hunder teften av sauer eksempelvis, så slår instinktene inn, sier han.

Dette sier loven

I lov om hundehold paragraf 6 står det:

«I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo».

I paragraf 4 står det følgende om «vilkår for å la hund være løs»:

Hunder kan være løse bare når dea) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, ellerb) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel. Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.