Gratisfestivalen går mot et betydelig underskudd.

Røde tall

– Vi har ikke fått alle de økonomiske detaljene på plass, for vi har ikke fått alle regningene i hende, men alt tyder på et betydelig underskudd, sier styreleder i Aronnesrocken, Rune Suhr Berg.

– Hva betyr det?

– At underskuddet i år blir på minst 100.000 kroner eller mer, og det betyr at vi nå må ta grep, sier Berg, som forklarer at festivalen hadde et styremøte i går kveld om den økonomiske situasjonen.

– Vi diskuterte en rekke punkter om hva som må og bør gjøres fremover. Uansett må vi tenke nytt mot neste års festivitas. På styremøtet bestemte vi oss for å bygge en mer robust økonomisk forretningsmodell, slik at festivalen skal bli levedyktig i fremtiden.

Mulig betalingsløsning

– Ser dere nå på om dere skal ta betalt?

– Det er noe vi vurderer. Hvordan fremtidens festival med mulige nye modeller blir, er noe vi skal bruke høsten på å meisle ut. Det vi vet er at tiden med gratis inngang for alle er over, for vi kan ikke ha større utgifter enn inntekter hvis vi skal klare å overleve. Hvordan mulige betalingsløsninger blir har vi ikke tatt noen beslutning om, det være seg om for eksempel om kun voksne må betale eller lignende. Vi ønsker uansett å bygge videre på våre verdier som blant annet er å satse på barn og unge. Vi er i denne sammenheng åpen for alle gode innspill som tas imot med takk utover høsten, sier Berg.

– Handlet for lite

Han forklarer at det store minusresultatet bunner mye i at publikum handlet for lite på festivalområdet.

– Publikum ga veldig mye kollektbøssa og faktisk fikk vi inn skarve 1.000 kroner mer enn i toppåret 2013 hvor folk ga mye. Men, de handlet rett og slett for lite i salgsbodene på sletta og på våre klubbarrangementer hvor vi henter mesteparten av inntektene. Årsaken til underskuddet, er også at det ikke akkurat blir billigere for hvert år å lage den festivalen vi ønsker.

– Den perfekte festival

Han synes det er synd at nettopp årets festival gikk i minus.

–  Vi mener årets festival hadde det beste området med en rekke spennende matboder og tilbud. I tillegg hadde vi masse gode artister som lagde knakende god stemning alle dagene, samt at været var utrolig bra, så alt i alt gikk alt på skinner. Rent kunstnerisk lagde vi den perfekte festival. Minuset er at vi ikke fikk inn nok penger i rockekassa. Vi kunne sikkert booket enda større og kjente artister på programmet, men da hadde nok minustallene vært enda større, tror Berg.

Skjørt konsept

Festivalsjef Torgeir Ekeland sier det er opp til styret hvordan kursen videre skal stakes.

– Vi hadde i år veldig hårete mål og vi hadde for første gang et budsjettall som vi strevet etter å nå, men vi kom altså ikke i mål med det. I år hadde vi faktisk mindre penger å bruke på festivalen enn på mange år og vi skjønte tidlig at det ikke ville komme så mange som for eksempel i fjor hvor vi hadde store kommersielle artister og band. Og ettersom det blir kraftige minustall, så viser det oss at konseptet vårt med å være gratis, er veldig skjørt.