De er veldig søte, de fargerike fristelsene som ligger dandert varsomt på hver sin pidestall. De pirrer ikke bare ganen, men også nysgjerrigheten – på flere mentale plan.

Alta-kunstneren Inger Emilie Solheim er nummer to ut av i alt tre kunstnere med lokal tilknytning som stiller ut i forbindelse med Alta Kunstforenings 50- årsjubileum –  og i kunstforeningens galleri var det fredag kveld vernissage for Solheims separatutstilling «Sugarmama».

SØTSUG: Sugar Mama. Foto: Freddy Ludvik Larsen

Installasjon, som blir stående til og med 17. september, er en såkalt interaksjon. Det vil si at publikum blir en del av verket ved å smake på sukkertøy som Solheim har fremstilt av krydder og frukter fra de landene Trump-administrasjonen har satt et innreiseforbud for, Libya, Syria, Sudan, Somalia, Yemen og Iran.

Verket blir fremstilt som delikate gaver fra de respektive landene påført teksten «with love from…» i gjennomsiktige kremmerhus – fylt av fargerike drops.

Det er søtt, det er surt, akkurat som livet selv kan være. Men hva er det egentlig vi er med på:

–  Det viktigste jeg kan gjøre som kunststudent er å utfordre meg selv, forklarer Solheim til Altaposten.

Jeg blir, som de fleste andre, påvirket av det som skjer rundt meg.

Nyheter burde jeg la være å følge med på, for det er så mye fælt som skjer der ute.

Men jeg klarer jo ikke det, så jeg da har jeg heller valgt å kommentere det som skjer på min måte.

Med denne installasjon vil jeg at publikum skal bli en del av verket ved å smake på dropsene og dermed bli mer bevisst på hva de forskjellige landene har å tilby oss.

For vi vil ikke ha menneskene, men krydder, frukter og andre produkter som de produserer vil vi gjerne ha.

VOLDSOMT UTTRYKK: - Et solid spark til Trump og hans tilhengere, men også et spark til oss andre, utdyper Pål Jacob Aasen etter å ha overvært vernissagen fredag kveld Foto: Freddy Ludvik Larsen

De vel 30 fremmøtte på vernissagen kunne høre kunstneren Sigfrid Hernes grundige presentasjon av installasjon, mens man i etterkant kunne iaktta engasjerte publikummere i livlige diskusjoner om blant annet politikk og den pågående flyktningkatastrofen.

Pål Jacob Aasen var en av de besøkende som fikk et voldsomt inntrykk av Solheims kunstinstallasjon:

–Denne installasjon får en til å tenke på hvor heldige og privilegert man er som borger av den rike og aksepterte klassen i verden.

Bruken av godteri, laget med krydderblandinger fra land, der innbyggerne ikke får reise til USA, kun fordi de er derifra, pakket inn som gaver til deg fra nettopp disse landene, gjør at man virkelig begynner å tenke på hvor fordomsfull og unyansert virkelighetsbeskrivelsen fra mange ledende politiker er blitt i dag.

Inger Emilie går løs på bokstenkningen vi alle mer eller mindre er offer for. Men vi er jo ikke ofre. Det er selvvalgt, noe hun påminner oss om med sin utstilling. Stor kunst, og særdeles bra godteri. Her må altaværingene kjenne sin besøkelsestid.

Betent tema

Solheim, som til daglig studerer samtidskunst ved Universitetet i Tromsø, må regnes som en av Altas mest interessante kunstnere for tiden.

De fleste kjenner henne kanskje gjennom malerkunsten og som medlem av kunstnergruppen FUFF, men hennes kunstnervirke strekker seg allerede opp mot 20 år, der installasjonene hennes den senere tid kan komme til å vise seg som svært toneangivende for Solheims fremtidige arbeider.

Med «Sugarmama» setter hun på en slu, men likevel brilliant måte fokus på et betent tema som burde berøre oss alle.

I tillegg inneholder «Sugarmama» en skulptur av sukker kalt «A secret between me and the sky» der hun har støpt inn mange personlige problemstillinger.

Men denne litt heslige grønne skulpturen som strekker seg nesten to meter til værs nekter å dø med problemene som nå ser ut til å renne ubarmhjertig ut av den.

Alt i alt er dette et svært effektfullt verk som fullføres 15. september, når kunstneren skal oppføre skulpturen «Good news from the sky», også den av sukker. Men da er det performance, da er det live.

Inger Emilie Solheim er også aktuell som debutant og prisvinner med det kinetiske verket «Jackie Chan» på Den 71. nordnorske kunstutstilling.

Årets Nordnorsken kommer for øvrig til Alta 6. oktober og blir stående til den 22.