– Hva er en god venn, utfordret hovedutvalgsleder Hilde Søraa da hun traff ungene i Nyland studentbarnehage.

Selv om det var litt skummelt, kunne et par av de modige ungene fortelle at en god venn er snill og spør om andre vil være med.

Søraa hadde planlagt å si mange fine ord i forbindelse med barnehagens 30-års jubileum, men skjønte fort at fokuset måtte være på det viktigste, nemlig barna.

Hun fikk seg til og med en ny venn i lille Emil Mikael som lurte på om hun ville gå vennskapsløypa sammen med han og barnehagens Ingvild Strifeldt Arntzen. Selvfølgelig ville hun det.

– Barna er de viktigste, mente Søraa, som kjente igjen mange av «sine gull» i barnehagen.

Søraa er nemlig ikke bare hovedutvalgsleder for oppvekst, hun har også mange år bak seg som jordmor på fødestua i Alta.

Studentbarnehage

Barnehagen åpnet dørene første gang i august 1987, den gang som et tilbud til studentene, ansatte og stipendiater ved Høgskolen i Alta.

– Jeg mener det var en av de første private barnehagen i Alta, forteller campussjef Finnmark, Elin Bang Tverfjeld.

I dag har barnehagen plass til 60 barn fordelt på tre baser, hvorav en base er forbeholdt barn med samisk bakgrunn. Fortsatt prioriteres barna til studenter og ansatte, men barnehagen tar også inn andre barn.

Fagmiljø

Barnehagen har 12 ansatte og en lærling. I tillegg har de faste vikarer.

– Alle i staben har fagutdannelse, enten som barnehagelærere eller barne- og ungdomsarbeidere, forteller leder i Nyland barnehage, Merete Daniloff, som mener det gir en ekstra trygghet for alle foreldrene som overlater barna i deres varetekt.

Søraa påpekte også at barnehagen gjennom 30 år har vært viktig for å gi særlig kvinner mulighet til å ta utdannelse.

Omstillinger

– Barnehagen har hele tiden vært flink til å omstille seg, mener Søraa, som på vegne av Alta kommune hadde med både blomster og en liten sjekk til Nyland studentbarnehage.

Søraa forklarer at barnehagen har vært igjennom flere omstillinger og tilpasninger for å imøtekomme foreldre og barn i barnehagen. De har blant annet utvidet åpningstidene og lagt til rette for at samiske barn også skal få tilbud i studentbarnehagen.

Viktig tilbud

For ungarske Dora og mannen Håvard Aamot fra Harstad gir barnehagen et uvurderlig tilbud.

– Vi har ikke noe familienettverk her i Alta, da blir barnehagen enda viktigere, forteller Dora.

Anna har akkurat startet på sitt tredje år i Nyland studentbarnehage og foreldrene håper de også vil få plass til lille Ragna når hun blir stor nok til å gå i barnehagen.