Venstre-politiker Trine Noodt var blant de som deltok på valgtorg-stand i glassgata hos Alta vgs denne uka. Her var hun sammen med flere øvrige politiske parti – og med arbeidstakerorganisasjonen LO.

At LO dukker opp midt blant partiene får både henne og makker Leif Wasskog til å reagere:

– LO henvender seg her til de som skal stemme for første gang, og under dekke av å drive med opplysning så driver de egentlig politisk reklame for Arbeiderpartiet. Elevene fikk dette presentert på en slik måte at LO var der med et nøytralt budskap, det var de ikke. Jeg synes dette er utidig. Det passer seg ikke, sier Noodt.

Wasskog mener LO aldri burde dukket opp her:

– Det bør kun være partier som stiller liste til Stortingsvalget eller Sametingsvalget som bør få stille på slikt. Mange organisasjoner ønsker nok tilgang til et slikt valgtorg, derfor blir dette et overtramp. Det er spesielt problematisk da dette for mange ungdommer er selve introduksjonen til demokrati i praksis, sier Wasskog.

Rådigver Gisle Holsbø Eriksen hos Finnmark fylkeskommune registrerer kritikken, og sier praksisen vil bli tatt opp.

– Skolene selv organiserer valgtorgene i dag, men vi tar med oss innspillet i forhold til neste runde om to år, sier han.

Rektor Inger Persen ved Alta vgs sier hun er usikker på hvorfor medlemmer LO befant seg blant partibodene under valgtorget.

– Jeg er usikker på hvem som har godkjent dette. Det kan være godkjenningen har blitt gitt fra en som ikke var klar over at det skulle være valgtorg samme dag, og som dermed ikke har sett denne koblingen. På generelt grunnlag er vi åpne for å la også organisasjoner slippe til med stands i glassgata vår, men jeg ser at det i dette tilfellet kan oppfattes som uheldig, sier Persen.