Mandag morgen har daglig leder Tommy Hæggernæs ved Finnmarkshallene en viss oversikt over både skadene, hvilke gjenstander som mangler samt en formening om hendelsesforløpet under helgas innbruddsraid. Både Finnmarkshallen, Alta kulturskole og kontorene til Alta IF på Aronnes ble utsatt for innbrudd og hærverk lørdag og søndag.

Store ødeleggelser

Hæggernæs forteller at innbruddstyvene som kom på ubudent besøk ved Finnmarkshallen lørdag morgen først kuttet over noen eldre kommunikasjonskabler inn til hallen – trolig med håp om å hindre utløsing av tyverialarmer. Deretter har de brutt opp vinduene til to av kontorene. Begge kontorer er endevendt, og det er stjålet en hel del gjenstander.

Verst av alt er likevel skadeverket:

– De har altså satt fyr på begge kontorene, ved å tenne på papirer og møbler. Jeg ser ikke hensikten med dette, hva ville de oppnå? Dette er mer hærverk enn innbrudd og tyveri, for ødeleggelsene er svært store, sier Hæggernæs, som anslår at verdier for godt over flere hundre tusen kroner er skadet, ødelagt eller borttatt.

Fortvilende

Verst gikk det utover leietakerne Trio AB Trafikkskole. Roar Hætta og Frank Johansen er fortvilet.

– Vi har mistet viktig utstyr, ikke minst er det ille at nøklene til MC-ene er borte. Uten nøklene har vi ikke kjøretøy til å kunne gjennomføre kjøretimer for lett-MC og moped. Finner vi ikke disse nøklene igjen, går det kanskje en måned før vi er i drift igjen. Da er sesongen over.

Trafikkskolen er også frastjålet datautstyr der blant annet hele undervisningsopplegget ligger.

– Vi er jo i full produksjon, og har blant annet elever som har førerprøve i neste uke. Disse skal ikke rammes. Vi har tilgang på bil og tung motorsykkel, og får gå til gode kolleger for å leie annet utstyr om det blir nødvendig, understreker duoen i Trio.

Se innslag i dagens TV Nord-sending her

Stakk fra tyvgods

I tillegg til å ha stjålet og satt fyr på to kontorer ved Finnmarkshallen har tyvene tatt seg inn i nabobygget, der Alta kulturskole holder til. En bag med noe av det stjålne utstyret fra Finnmarkshallen ble nemlig funnet her, utenfor det knuste vinduet hos Alta kulturskole.

Rektor Bjørn Roald Mikkelsen er oppgitt på vegne av elevene:

– Det ser mest ut som at det er gjort hærverk hos oss. Noe utstyr var tatt, men dette fant vi igjen på utsiden. Vi må nå bruke tid på å få ordnet opp i dette. Noe av det mest irriterende er at dette rammer en uskyldig tredjepart, ungene som får et tilbud her ved kulturskolen, sier Mikkelsen.

Helte bensin på gulvene

Søndag morgen ble kontorlokalene til Alta IF på Aronnes utsatt for en lignende hendelse. Etter at en innbruddsalarm gikk rykket Securitas ut – og fant kontorlokalene brutt opp samt at det var helt bensin og tennvæske ut på gulvene her.

– Det virker som at de har gått etter safen, denne har de brukt mye tid og krefter på å få opp. IT-utstyr og annet med verdi fikk stå urørt, men ødeleggelsene er store som følge av bensinen som er helt på gulvet. Det lukter voldsomt der nå, sier Andreas Markussen i Alta IF.

Politiet har jobbet med å nøste opp i sakene, og regionlensmann Svein Tore Nilsen sier til Altaposten at til sammen tre personer er pågrepet i sakens anledning.

– Disse tre er mistenkt for å stå bak forholdene som her er omtalt. Vi mener vi har pågrepet de riktige personene, og er fornøyd med pågripelsene, sier Nilsen.

Han konstaterer at det kunne gått ille.

– Alle forhold var alvorlige, men det fikk virkelig utarte seg i Finnmarkshallen. Det kunne gått fryktelig galt, i alle fall materielt sett. Vi snakker tross alt om en brann i et bygg til flere titalls millioner kroner. Dessuten kommer andre ringvirkninger – der brukerne av tilbudene rammes.

Roser brannvesenet

Mens det tok brannvesenet minutter å ankomme Finnmarkshallen lørdag morgen, gikk det nærmere åtte timer før politiet var på plass for å starte sine åstedsundersøkelser. Hætta og Johansen i Trio AB Trafikkskole gir ros og ris:

– Brannvesenet skal ha all mulig ros for å være så raskt på pletten. De var til stor hjelp, og ga bistand utover det man kan forvente. Samtidig var det skuffende å se at ikke politiet kom før i 16-tiden, det er for tregt. Nå skal politiet samtidig ha ros for pågripelsene og siktelsene. Vi håper selvfølgelig de vil klare å finne tyvgodset – ikke minst nøklene vi har blitt frastjålet, sier de to.

Også Andreas Markussen hos Alta IF, Tommy Hæggernæs i Finnmarkshallen og kulturskolerektor Bjørn Roald Mikkelsen mener det er knall at politiet har pågrepet tre som nå er mistenkt for helgas hendelser.

– Politiet skal ha ros for at de har fått tak i dem. Men uansett er dette bare trist for alle parter, kommenterer Markussen.

Regionlensmann Nilsen sier at vurderingene rundt utrykning til stedet er gjort av operasjonsleder. Han henviser til ledelsen av operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt for ytterligere kommentarer rundt dette.

– Var det politifolk i Alta på aktiv tjeneste lørdag morgen?

– Nei, det var det ikke. Folkene våre hadde beredskapsvakt hjemme.