En kvinne i 20-årene fra Tromsø er i Øst-Finnmark tingrett dømt for vold mot offentlig tjenestemann. Ifølge den ferske dommen var kvinnen utagerende ved flere tilfeller, ett av dem i Alta.

  • Fredag 14. august 2015 i Alta, idet politiet tok kontakt med NN etter å ha blitt tilkalt fordi hun forårsaket støy i beruset tilstand, slo og sparket hun mot politibetjentene AA og BB. Noe senere, på legevakta i forbindelse med at hun var fremstilt for lege, klorte hun politibetjent BB i ansiktet og sparket politibetjent AA i låret.

  • Søndag 23. august 2015 på Kirkenes politistasjon i Sør-Varanger, i forbindelse med at politibetjent NN påla henne å forlate politistasjonen, slo hun politibetjenten i ansiktet med flat hånd og sparket han i kneet.

Kvinnen møtte i retten og erkjente seg skyldig.

Drakk vodka

I retten forklarte hun at husker lite av hendelsen dagen etter.

– Hun husker at hun våknet opp på glattcella. Videre at hun tror at hun drakk litt under ei halvlitersflaske med 40 prosent vodka og at hun også drakk ute på byen, heter det.

Retten mener på bakgrunn av politivitnene og kvinnens tilståelse at det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil hun, vurdert som edru, var klar over at hennes handling var rettet mot to politibetjenter, at dette skjedde mens de utførte tjenestehandling, og at tjenestehandlingen ville forstyrres.

– Tiltalte har dermed handlet forsettlig, bemerker retten.

– «Pønsket på noe»

Under en situasjon på Kirkenes politistasjon slo kvinnen seg vrang. Hun hadde vært på et vorspiel, men husker ikke hvor mye hun drakk. I retten forklarte betjenten som var på jobb den aktuelle dagen, at de foreslo å sende henne hjem med taxi, noe hun ikke ble med på.

– Tiltalte spurte til slutt om hun måtte slå NN for å få være i arresten. NN sa at det skulle hun ikke gjøre. Han så at tiltalte «pønsket på noe». Han så at det kom en flat høyre arm mot ham, og han parerte det. NN ville bare få tiltalte bort, og dyttet henne ut. Da klasket hun til NN med flathånd, og sparket ham to ganger i kneleddet.

Retten mener også i dette tilfellet at det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte, vurdert som edru, var klar over at hennes handling var rettet mot en politibetjent, at dette skjedde mens han utførte tjenestehandling, og at tjenestehandlingen ville forstyrres.

Mild vold

Retten bemerker at utgangspunktet ved vold mot politiet er ubetinget fengselsstraff. Ved mild vold uten skadefølger er straffens lengde mellom 21-30 dager. Lang liggetid, samt at kvinnen har tilstått gjør at retten kommet til at passende fengselsstraff i denne saken er 30 dager.

Kvinnen samtykket til samfunnsstraff.