På barrikadene for helsevesenets HV

Mads Gilbert mener rådende helsepolitikk dyrker fram falsk trygghet.

REDDER LIV: Allerede i 2011 lanserte Mads Gilbert mantraet om kortreist helse: Lokalsykyhus redder liv. For befolkningen i Alta er det 14 mil til nærmeste sykehus, i Kautokeino dobbelt så langt.   Foto: NTB Scanpix

pluss

Gilbert ville for 15 år siden ha regionsykehus i Finnmark bygd opp i Alta, uten å bli hørt. Den landskjente overlegen og professoren har det siste året ropt ut advarsler, både bokstavelig og i overført betydning i flere kronikker om et helsetilbud fjernt fra folk. Kanskje Norges mest anerkjente fagperson innen akuttmedisin, har advart mot å fjerne fullverdige lokalsykehus med akuttkirurgi og fødeavdelinger fra distrikts-Norge, slik helseminister Bent Høie lenge la opp til. Han mener også at nærsykehus-begrepet  forleder folk.