25. august i fjor slo politiet i Alta og Statens vegvesen til mot mopedister og ATV-førere ved Alta videregående skole, etter en lang rekke klager om uaktsom kjøring og bråk på nattestid. Etter det ble det stille og Altas innbyggere kunne igjen sove om natten.

Men ingenting varer evig.

Ny aksjon?

– Problemet har aldri vært at vi ikke har vært kjent med problemstillingen. Den er vi kjent med. Som det referers til, så hadde vi en aksjon i fjor hvor vi innførte bruksforbud for omlag 30 sykler. Den gang differensierte vi på 1, 3 og 6 måneder, ut ifra om vi hadde tidligere klager på fører og tilstanden til kjøretøyet. Hjemmelen gir midlertidig åpning for bruksforbud inntil ett år, så selv om fjorårets aksjon kunne oppleves som streng, har vi mulighet for sterkere reaksjoner.

Oppgitt

Det hjelper nemlig ikke kun å melde ifra til politiet, hvis samfunnet ellers ikke bryr seg og griper inn når de ser ungdom som kjører med oppbrettet skilt og ellers uvettig kjøring.

– Folk bør melde til politiet, men hadde vært fint om de sier ifra til vedkommende. Hvorfor ikke spørre hvorfor de kjører uten skilt. Hvis bare alle hadde brydd seg. Ta tak i det og gjør noe med det, oppfordrer han og viser særlig til mor og far:

–  Nå skal ikke jeg dytte ansvaret over til foreldrene, og si at politiet ikke har ansvar. For ja, vi har ansvar for at lovlydig virksomhet skal skje uforstyrret. Men vi kommer noen ganger til kort. Så hvordan kan mor og far passere en sykkel i oppkjørselen med bretta skilt uten å gjøre noe med det, spør Aas Andersen.