Odd Walseth hevder Pasientreiser nekter han oppgjør for en reise til arbeids- og miljømedisinsk poliklinikk i Tromsø.

– Det dreier seg ikke om beløpet, men prinsippene, sier han.

Sykdom og dødsfall

Odd fikk påvist lungekreft i april 2015 og ble operert i mai samme år. Samme år fikk hans samboer gjennom 37 år, Gerd Ingunn Pedersen, også påvist lungekreft og ble operert i august. Odd har ikke lenger kreft, mens samboeren og  moren til deres to barn, døde i februar 2016.

– Jeg var litt i min egen boble. Fire dager etter min samboers begravelse skulle jeg til Tromsø. Det var fordi NAV sitt kontor sentralt for yrkessykdommer hadde sendt meg et brev, der det gikk fram at de ville vite hva jeg hadde jobbet med. Det var for å finne ut om lungekreften kunne være yrkesrelatert. Jeg måtte sende inn en liste over alt jeg hadde arbeidet med,  som asbestholdig isolasjonsmateriale, som yrkessjåfør med dieseleksos og mye annet, forteller Odd, som også er kjent for sin rolle som politiker.

– Jeg var ikke helt meg selv på denne tida og følte at jeg levde litt ved siden av verden, etter at min kjære gjennom 38 år hadde gått bort. I brevet jeg fikk, sto det at jeg måtte ta kontakt med NAV lokalt for å snakke om reisa. Der fikk jeg beskjed om å ordne reisa sjøl, og hvis kreften min var en yrkessykdom, ville NAV betale turen. Hvis ikke ble det Pasientreiser sitt ansvar, forklarer Walseth til Altaposten.

En avklaring?

I juli 2016  fikk han beskjed om at lungekreften ikke var yrkesrelatert. Dermed kunne han sende reiseregningen for turen etter undersøkelsen i Tromsø, trodde han.

– Da var det avklart hvem som skulle dekke mine reisekostnader, nemlig Pasientreiser. Og så kutter de med 1.473 kroner på flybilletten og påstår at jeg ikke har reist på billigste måte. Nei, jeg bestilte flybilletten og tok den billetten jeg fikk. Så får jeg beskjed om at jeg ikke får dekket utleggene mine. Klageinstansen hos NAV har gitt meg beskjed om at jeg skulle ha sendt inn kvitteringene dagen etter at jeg kom hjem. Jeg lurer da på hvem jeg skulle ha sendt til, når jeg allerede hadde fått beskjed om at det var to løsninger, enten NAV eller Pasientreiser, avhengig av årsaken til sykdommen, forklarer Odd, fortvilet over måten man blir møtt på.

Undersøkelsen konkluderte med at lungekreften ikke var yrkesrelatert, men at den trolig var forårsaket av røyking, selv om han sluttet allerede i 1998.

– Kreften ble oppdaget da jeg tidligere måtte opereres for hjerteinfarkt med en bypassoperasjon, bare for å ha det nevnt.

Måtte vente

Walseth havner mellom to stoler. Han mener han ikke kunne sende inn regningen før han hadde et klart svar.

– Hvem skulle jeg i så fall ha sendt den til, undrer Odd Walseth. Han vil likevel ikke gi opp, fordi han mener avkortingen av reiseutleggene må være feil.

– Nå er ikke 1473 kroner all verden, men jeg har blitt oppildnet til å klage og ikke gi meg, fordi flere jeg har snakket med synes det er urettferdig at de holder tilbake disse pengene. Jeg skjønner at Pasientreiser forsøker å spare der det går an, men jeg fikk ingen beskjed om å reise på billigste måte. Jeg tok den flybilletten jeg fikk, fastslår han. Dessuten er NAVs sregelverk slik at det ikke skal koste noe når man skal til utredning tre til fire ganger årlig.

–  Nå får jeg ikke engang dekket bussbilletten fra Tromsø lufthavn til UNN, så det er visst også noe nytt, sier Walseth.

Pasientreisers regler gjør at mange pasienter har måttet vente hele dagen i Tromsø. Det har Odd funnet sin løsning på. Ved to tilfeller har han tatt apostlenes hester fatt og gått fra flyplassen til UNN, når han har hatt god tid og hatt hele dagen på seg.

– Jeg holder meg i form, selv om de har fjernet deler av ene lunga, så har jeg nå like god lungekapasitet som før operasjonen. Det kan jeg takke trimturene mine for, mener Walseth.

Et dilemma

Pressevakta hos Finnmarkssykehuset, kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt, sier han forstår pasientens syn i saken, men Pasientreiser kan ikke tolke reglene slik de selv vil. De må forholde seg til det som Stortinget har besluttet.

– Regelverket for behandlingsreiser sier at man skal reise på billigste måte. Samtidig vet vi at det er en betydelig større belastning å reise i Finnmark enn i sentrale deler av landet. Beklageligvis kan ikke Pasientreiser gjøre noe med regelverket, annet enn å forholde seg til det. Pasientreiser har bare anledning å innvilge reise foretatt på billigste måte, men vi ser klart at det er et dilemma her, for det kan for enkelte pasienter være en for stor belastning å skulle vente hele dagen på å komme seg hjem, sier Eilert Sundt.

Walseth forteller til avisa at saken nå er til ankebehandling hos NAV, som var dem som i utgangspunktet ville ha en vurdering av hans lungekreftsykdom.