– Min uro er frosten, sier fjellstueoppsitter Per Edvard Johnsen.

Fin blanding

– Noen år ser vi nesten bare hannblomster, men i år ser vi en fin blanding mellom hunnblomst og hannblomst. I tillegg er blomsterbladene ekstra store i år, sier Johnsen. Oppsitteren ved Nedre Mollisjok fjellstue sier at blomstene enkelte steder dekker så godt at bakken er hvit, og at det er bedre i høyden. Altså ute på myrene over skoggrensen.

– Jeg vet ikke om de store bladene har noe med den sene sommeren å gjøre, og spørsmålet er om bærene blir som blomstene, ekstra store, sier Johnsen. Håper det, sier han.

Den første frostnatten

Han sier at sommeren ble nær tre uker forsinket, så uroen er frosten.

– Hvis multa ennå driver og modner, ja da spørs det, sier han. I Nedre Mollisjok pleier første frostnatt vise seg rundt 1. august, noe som betyr at det i verste fall kan gå gaiken på de åpne og mest bugnende områdene. Da blir det å lete i risene, hvor bærene har mer ly mot frost. Litt finner man alltids, sier Per Edvard.

– I fjor ble det mye springing. Det er god trim, men nå lengter vi etter en skikkelig bra multesesong hvor det kan plukkes uten å måtte gåes så mye.

En grunnstein

Johnsen kjører ikke firehjuling «fra tue til tue»,  han sender ut dronen for å «apportere» bilder av forekomst, etterpå går han til fots med bøtta i hånd.

– Multa er utrolig viktig for oss, det lærte jeg allerede som guttunge. En viktig inntektskilde, og det vi selv beholder forsyner oss med C-vitaminer gjennom en lang vinter. Multa er en viktig grunnstein for at folk faktisk kan bo på vidda, sier Johnsen.

Langfjording og forsker Kåre Rapp har tidligere sagt at dårlig sommervær ikke trenger å ødelegge multesesongen (Altaposten 6. juni 2017).

Det klaffet

Dette har å gjøre med timingen mellom insekter og bestøvning. Hvis været er knall og blomstringen skjer før insektene er klekket, vil multeblomstene stå ubestøvet og aldri knyte seg. Johnsen tror neppe det blir et problem.

– Mengden insekter eksploderte etter den siste kjølige perioden nå nylig. Det samme gjorde multeblomstene. Bare vi får en fin sommer nå, så kan dette bli veldig bra, sier oppsitteren.

– Vi gleder oss voldsomt. Like spennende hvert år, sier han.

Fikk kjempeharr

Det som også kryr hos Johnsen, er turister. Det er fullt hus fra fjern og nær.

– Fredag klekket det mye insekter, og det kokte av harr. Jeg guidet dem øverst i Iesjohka, og ei dame fra England fikk en kjempeharr på første kastet. Den viste seg å være ny verdensrekord i harr tatt av dame, sier Johnsen. Mer kan han ikke røpe, det ville fluefiskeren selv gjøre, sier han.

– Enkelte år er det bare hannblomst å se. I år er det fin blanding, og blomstene er store. Dette lover godt, sier Per Edvar Johnsen ved Nedre Mollisjok fjellstue. Foto: Arkiv