–  Nordlys legesenter er klar for sjetteårsstudentene, forsikrer han.

Altaværing og lege Arve Østlyngen har deltatt i staben på syv som har utviklet Finnmarksmodellen, hvor nå altså hele 33 prosent av legeutdanningen kan tas i Finnmark. I dag har han fast stilling som koordinator i Alta, og skal undervise på sjetteåret når studentene rykker inn. Foruten praksis på fastlegekontor, skal studentene tilbringe sine 6 uker på Spesialistpoliklinikken, Opptreningssenteret i Finnmark, sykehjem, Alta legevakt samt være innom fysioterapi.

– Det var ikke gitt at vi skulle få lagt også sjetteåret til Finnmark, sier Arve.

– Hvor viktig var miljøet i Hammerfest for desentralisert tilbud også i Alta og Karasjok?

Kun faglig styrt

– Helt avgjørende. Det er svært utfordrende å desentralisere så sterkt, koordinere reiser og bolig og samle lærekrefter. Fagmiljøet i Hammerfest har arbeidet målrettet i mange år for å få sjetteårsstudentene til Finnmark, og fortjener stor takk for å ha fått det til, sier legen, som spesielt nevner prosjektleders rolle.

– Ingrid har dratt lasset, sier han, og ber oss løfte fram også Peder Halvorsen, professor fra Alta og fastlege ved Byhagen.

–  Hvor helsebyråkratisk styrt har staben vært?

– Ikke i det hele tatt. Vi har kun vært styrt av det faglige, sier Østlyngen, for øvrig også medlem i en gruppe som nylig har revidert Tromsømodellens sjetteår, som Finnmarksmodellen bygger videre på.

– Undervisningen er dreid bort fra kateteret og over til mer pasientnære undervisningsformer. Det blir mer pasientkontakt, lover koordinatoren.

Å bli sett

– Du behandler mens de ser på?

– Motsatt. Studentene skal selv være leger, under oppsyn og veiledning.

Studentene må søke seg til Finnmark tidlig i løpet, og det ryktes fulle kull på venteliste. Arve sier han aldri ville nølt hvis tilbudet fantes den gang han tok utdanning.

– Jeg ville dratt nordover tvert. Tromsø er bra, men på UNN er det lett å bli en i mengden. Hos oss er forholdene mindre, noe som gir mulighet for tettere kontakt både mot pasienter og undervisere. Pasientnær undervisning gir god læring og utvikler evnen til å ta ansvar, sier han.

Vi tar med at prosjektet er et samarbeid mellom UiT Norges arktiske universitet, Helse Nord RHF, Finnmarkssykehuset, UNN og kommunene Alta, Hammerfest og Karasjok.