ALI minne om reglene og håper de respekteres av de som har døgn.

– Det er mye fisk i elva nå og vi registrerer at det er gode fangster, sier Tor Erland Nilsen, daglig leder i Alta Laksefiskeri I/S (ALI).

ALIs rapporteringssystem for registrering av fangst i Altaelva registrerer også de fangstene som er sluppet ut.

Nilsen er glad for de gode rapportene som viser at det har gått mye laks i elva hittil i sesongen. Han vil derfor minne om fiskereglene som gjelder fra 24. juni til 31. august og at de som fisker er nøye med å følge reglene.

– Det er ikke lov til å avlive mer enn to storlaks over sju kilo per døgn i perioden 24. juni til 19. august og i perioden 19.–31. august skal all holaks over sju kilo slippes ut igjen, forklarer han og viser til ALIs fiskeregler, paragraf 5, om tilbakesetting av laks.

«Catch and release»

Med de gode forekomstene er det greit å lese seg opp på hvordan man praktiserer «Catch and release» – tilbakesetting av fisk, før man starter på sitt fiskedøgn.

– Det er viktig å ikke skade fisken og får man bløder må denne tas opp. Skadet fisk skal ikke settes ut i elva igjen, påpeker Nilsen.

Forsker Eva Thorstad ved Norsk Institutt for naturforvaltning (NINA) har forsket på overlevelse på laks som er fanget og sluppet ut igjen.

– Altaelva har høy overlevelse,. 98 prosent av fiskene som settes ut igjen overlever og er på gyteplassen i gytesesongen, klargjør hun.

Hun legger til at man må håndtere fisken fint og raskt – ikke ta fisken på land.

– Hold dem i vannet og ikke løft laksen etter halen, forklarer Thorstad, og legger til at man også bør sjekke at hoven er finmasket og knutefri.

Så synes hun det er på sin plass å gi skryt til stakerne i Altaelva.

– De er kjempeflinke med fang og slipp, skryter hun.

Mange kubber

Begrensningene i antall laks som kan tas ut per døgn kom etter år der man så nedgang i laksebestanden. Selv om årets fangst viser gode tall så langt, er det ikke aktuelt å endre på reglene.

– Vi må se på hele sesongen, klargjør Nilsen, i fjor var det godt fiske fram til midten av juli, så dabbet det av, forklarer han.

– I år er det mye vann i elva og det er godt fiske også nede i elva. Det er tatt mange skikkelige kubber, sier Nilsen, og legger til at dem følger hele tiden med på utviklinga.

– Om vi får slike forekomster flere år vil vi se på reglene igjen, avslutter Nilsen.