For 132 år siden mistet fem personer livet i Nedre Sierra.

– Det er en forferdelig historie, medgir Vebjørn Hillestad Lund og pappa Pål Einar Lund fra sofakroken hjemme i Bossekop. To uker etter at Vebjørn selv kjempet for livet mot de nifse virvelstrømmene i Nedre Sierra i Altaleva.

Det er i Altaboka fra 2000 at Karl Hykkerud forteller om tragedien som utspant seg i Altaelva en julikveld i 1885. En arbeidsdag på slåtta i Gargia endte med at Paul HågensenTangen, sønnene Hågen (19 år) og Ole (16 år), samt tjenestejentene Bertine Haldorsdatter fra Eiby (21 år) og Hanna Bertine Hågensdatter (18 år) fra Elvebakken, alle ble slukt av virvelstrømmene i Nedre Sierra, da elvebåten kantret.

Vebjørns slekt

Bertine Haldorsdatter fra Eiby var datter av Olava og Haldor Haldorsen, som er tipp-tippoldeforeldre til Vebjørn.

– Gjennom historien har det vært nære slektsband mellom familiene i Øvre Alta og Eiby, blant annet var Vebjørns gammeltante Marit Leinan gift med Paul Tangen, barnebarn av Peder Tangen, som igjen er tippoldefar til Finn Hågen Krogh, forklarer Pål Einar Lund.

Største tragedien i elvas historie

Hykkerud skriver i Altaboka, at for å komme til og fra Gargia-setra var båt eneste muligheten, og at på ferden ned mot Tangen skjer det fatale i Nedre Sierra. Da kommer den tungt lastete elvebåten for nært land og tørner mot en stein som stikker ut. Båten tipper og fem av de seks som er om bord blir dratt under i de sterke virvelstrømmene. Det er kun Peder Tangen som greier å kravle seg i land. Likene ble funnet til ulike tider i løpet av sommeren.

Peder tok ansvaret for videre drift av Tangen Gård og er stamfar til de fleste Tangen i Alta.