Thomassen er en av få interiørdesignere i Alta, men bransjen er i stadig vekst.

– Ja, det er stadig flere både bedrifter og private som ser verdien av å få hjelp når de skal bygge nytt eller pusse opp. I dag er vi der andre større byer var for ti år siden, sier konsulenten, som driver Front interiør ilag med Linn Sæten fra Lakselv.

Linda elsker å bestemme hvordan det skal se ut hjemme hos andre.

– Det er med skrekkblandet fryd at man får lov å komme inn i et hjem og hjelpe til med å ta ut farger, materialer og finne gode planløsninger. Ja, noen ganger får jeg lov å bestemme alt. Til og med hvilke puter og gardiner folk skal ha. Det er utrolig artig, sier 35-åringen fra Tverrelvdalen, nå bosatt i Øvre Alta med mann og to barn.

60 prosent Comfort

Mange kjenner nok den blide dalingen igjen fra Comfort i Alta, hvor hun har en 60 prosent stilling, ved siden av sin egen bedrift. Interiørjobbene tar hun stort sett hjemmefra, når barna har lagt seg. Det samme gjør den andre delen av Front interiør, Linn Sæten, i Lakselv.

KOLLEGA: Linn Sæten fra Lakselv driver Front interiør sammen med Linda Mari Thomassen. Foto: Privat

– Jeg og Linda jobber hjemmefra begge to og det fungerer veldig bra, ettersom de fleste oppdrag vi har leveres over nett i dag, sier porsangerværingen.

Da firmaet ble etablert i 2015 var hovedtrykket i Alta, men nå tikker det inn bestillinger fra hele fylket.

– Eksempelvis i Tana og i Hammefest, sier Linda Thomassen.

– Skyldes den økte etterspørselen at folk har mer penger mellom hendene?

–  De vi har hjulpet hittil er generelt folk som er normalt lønnet, men vi har også de med «god råd». Generelt tror jeg det henger mer sammen med at folk har fått interesse for interiør, samtidig som mange er usikre på hvordan de skal gå frem. Mange tror kanskje at det er dyrt å leie en konsulent, men når man først skal bygge et hus til tre-fire millioner, så er det ikke mye å betale 10.000 kroner for noen faglige råd. Fritid betyr også mer for folk i en presset hverdag, og med innleid hjelp får man mer av det, sier Linda.

TRYGG HAVN: Interiørkonsulent Therese Langhaug Jakobsen, trives sammen med Rosa hos Brødrene Ek i Bukta. Foto: Hanne Larsen

Trives hos Ek

–  For oss som har utdannelsen og erfaringen, skal det ikke lange stunda til å gå inn i en bolig å se hvilke løsninger som kan være bra, sier interiørkonsulent Therese Langhaug Jakobsen hos Brødrene EK i Bukta. 24-åringen gikk interiørfag på Lakselv videregående skole, og deretter interiørlinja på Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord. Drømmen er å kunne leve av å være interiøkonsulent på heltid.

– Men akkurat nå er jeg veldig fornøyd med å være en del av Brødrene EK. Her treffer jeg kundene ansikt til ansikt og får masse erfaring.

Therese jobber også mye digitalt med kunder fra hele Vest-Finnmark

–  Det å finne gode løsninger på liten plass, såkalt «compact living» er veldig artig. Det har jeg vært opptatt av siden jeg lekte med Barbie. Det å finne ut hvor møblene skulle plasseres i forhold til hverandre og slike ting, røper hun.

Gremmes ofte

Linda Mari grubler også mye på planløsninger.

– Det er utrolig viktig at et hus er praktisk, og jeg skulle ønske at de som leverer hus, var mer interessert i å få inn interiørkonsulenter allerede på planleggingsstadiet. Når spaden er stukket i jorda er det gjerne allerede for sent, sier hun.

– På arkitektprogrammer på TV ser man at plasseringen av huset på tomta er veldig viktig. Eksempelvis hvilken vei sola går og hvor man får best utsikt etc. Tenker folk på dette her oppe?

– Det er altfor lite bevissthet rundt det og jeg gremmes mange ganger når jeg ser flotte utsiktstomter, hvor man har valgt å plassere vaskerommet der hvor utsikten på tomta er, sier Linda.

Mye likt

Når hun skal hjelpe en privatkunde, prøver hun å holde sin egen stil i tømmene.

– Jeg prøver å peile meg inn på hvilken stil kunden har og hva kunden liker av farger og materialer, og ikke minst hva kunden ikke liker. Dette er særlig viktig med tanke på farger, sier interiørdesigneren.

– Jeg synes det er mye det samme som går igjen hos husbyggerne i dag? Mye hvitt og lyse møbler. Ikke så praktisk kanskje med småbarn?

– Nei, det kan fort bli mye flekker og nettopp dette er det også viktig å tenke på. At man har materialer og farger som passer den livssituasjonen man er oppe i. Ellers er jeg enig i at det kan bli litt kjedelig og pregløst. Flere kunne med fordel turt å satse litt på sin egen stil, mener Linda.

ALDRI ANGRET: Linda Mari Thomassen har ikke angret et sekund på utdannelsen sin fra Trondheim. Foto: Hanne Larsen

– Beste jeg har gjort

For ti år siden flyttet hun hjem etter å ha bodd i Trondheim, hvor hun også har sin toårige utdanning fra Merkantilt institutt. Men interessen for boliger og design startet lenge før det.

– Da jeg var liten tegnet jeg alltid hus, for deretter å leke med dem. Mamma brukte å si at «du kommer til å bli arkitekt». På videregående valgte jeg tegning, form og farge, men etter skolen slo jeg dette fra meg og begynte å jobbe hos Nornett. Jeg visste ikke hva jeg ville, før jeg bestemte meg for å satse på interiørutdannelsen i Trondheim. Det er det beste jeg har gjort, sier hun.

Selv om det er gøy å slå seg løs i det private markedet, er det likevel bedriftsmarkedet Front interiør tar sikte på. Nylig ble det kjent at de skal forskjønne rådhuset i Porsanger, mens Amfi i Alta også har vært en god kunde.

– Der har vi designet lekerommet, kulinarisk område utenfor spiseplassen UNO og Kokkejævelen, og nå sist sitteplassen ved Sushi Point. Vi har hatt designet på det nye kapellet på helsesenteret i Alta, frisørsalongen «Hår», og i tillegg har vi designet en totalrenovert enebolig, nye eneboliger, næringsbygg og leiligheter, oppsummerer Thomassen, som oppgir at Front interiør har et nært samarbeid med Kontor og Grafisk i Alta.

– Lill (Nilsen) er utrolig engasjert og dyktig, og vi er veldig glad for at de bruker våre tjenester.

Stilrent kjøkken

Vi har drukket opp kaffen inne på Lindas stilrene kjøkken, hvor en blå Ola-pult fra 70-tallet bryter med det ellers hvite interiøret.

– Huff ja, her er mye hvitt. Hadde jeg gjort dette i dag ville jeg kanskje hatt disse skapene i sort, sier hun og peker på en del av kjøkkeninnredningen.

– Men at jeg valgte å gå for kjøkkenbenken i stein angrer jeg ikke på, sier hun og stryker kjærlig over den kalde, hvite overflata.

Huset fra 80-tallet er pusset opp, men Linda ser likevel stadig nye og bedre løsninger.

– Man blir liksom aldri ferdig og jeg kan iallefall ikke ha permisjon for lenge, for da vil jeg gjøre om på alt, sier hun og ler. Tobarnsmora minnes med gru da hun i ammetåka bestilte det hun den gang mente var feil vinduer til kjøkkenet.

– Jeg husker at jeg gråtende ringte leverandøren og ba dem komme å hente vinduene. Noe de ikke gjorde. Og i dag er jeg glad for det. For jeg ser at disse funker mye bedre enn de jeg først hadde tenkt, humrer hun.