Bygda har bare 15 beboere, men byr på en eksotisk, magisk og intim festival.

Laks, evigunge Intrigue og Jon-Henrik Fjällgren som trekkplaster trakk 600 publikummere til Beskennjárga, omlag 20 kilometer opp dalen fra Karasjok. Bygda fikk litt av en omstilling, mens festivalledelsen smilte bredt mens solen skinte og folket fylte festivalplassen.

Festivalen så dagens lys for fire år siden da ildsjeler flyttet en lokal fiskekonkurranse fra et lite hemmeligvann til selve elva som renner gjennom den lille grenda. Spørsmålet om noen hadde en gitar for å skape litt ekstra stemning. Plutselig så Beskán Luossa Rock dagens lys.

NYTT BEKJENTSKAP: - Den finske rockegruppa Ravggon opptrådde for første gang i Karasjok og er ganske ny for de flestes ører. Bandets frontfigur er Unna-Maari Pulska med en fortid i en annen finsk rockegruppa, SomBy. Foto: Johan Mathis Gaup

At en på en så liten plass klarer å få til en intim men likevel såpass stor festival, er intet mindre enn imponerende.

– Ja, det er egentlig en utrolig historie. At en så liten bygd klarer å tromme sammen omlag 40 frivillige og flere samarbeidspartnere og avholde et såpass stort arrangement er ganske spesielt. Vi hadde omlag 600 mennesker innenfor portene i helga og rekorddeltakelse på laksekonkurransen, selv om det var lite laks å få på grunn av mye vann. I tillegg ble vi velsignet med fint vær og helle ikke så mye mygg at det ble veldig plagsomt. Da må vi være fornøyde og kan nesten  ikke kreve mer, forteller en smilende festivalleder Stig Arne Somby backstage, etter at musikken har tonet ut.

Mange fornøyde publikummere sier at dette skulle vart lenger, hva tenker dere i forhold til en utvidelse, kanskje over to dager og enda større band?

– Det er veldig hyggelige tilbakemeldinger fra folk, og det at de ønsker mer av festivalen. Likevel mener jeg at vi nå må passe oss for ikke å vokse for fort, og tenker vi vil ta utvidelsene sakte og stegvis, forteller en fortsatt smilende festival-leder til Altaposten.

PÅ PLASS: Evigunge Kai Somby og Intrigue holder stilen har fortsatt grepet på publikum, og vartet opp med et par nye spennende låter. Bandet avsluttet festivalen kraftfullt med noen rolige powerlåter som hvileskjær og balsam for ørene innimellom heavyjoiken. Et stødig repertoar som lover godt foran flere opptredener utover sommeren og høsten. Foto: Johan Mathis Gaup

Trives godt i Karasjok

Selv om Intrigue og Kai Somby er de store heltene lokalt, så er det klart at den svenske samen Jon_Henrik Fjällgren er trekkplasteret og stjernen på lakserocken. Publikum tar det likevel litt piano og ikke mange flokker seg foran scenen i starten av konserten. Men da svensken inviterer sin «flickvän»,  som han selv beskriver det som, opp på scenen for å danse sydis, da tar det litt fyr. Dama er intet mindre enn lokal og bærer navnet Máret Ánna Nystad (27) og er datter av varaordfører John Nystad. Sydis er en blandingsdans av flere dansestiler, men ble gjort kjent da Fjällgren hadde med seg et par på scenen under melodifestivalen, som danset denne dansen.

Kryptiske svar

Ingen får intervjuer om stjernens nye venninne, og selv om artisten møter Altaposten backstage med sin nye venninne, så blir det med kryptiske svar.

– Hvordan var det å spille på et så lite sted?

Jo, det var både intimt og en artig opplevelse. Jeg tar ikke så mange spillejobber for tiden, da jeg både er sliten og at det har blitt en litt vel heftig periode nå senest og jeg trenger å slappe mer av og vie meg til å leve og gjøre annet jeg har lyst til, og få overskudd til det kreative også. Jättekul var det, smiler Fjällgren.

– At du legger en konsert hit til Karasjok og myggens rike har kanskje noe med at du har fått deg ny dame, og at hun er fra bygda her?

- Ja-a, joo… Det er fint her og jeg trives kjempegodt i Karasjok, svarer sjarmøren med et hastig blunk til Altaposten.

KOSTE SEG: Publikum, i et antall på rumdt 600 storkoste seg i idylliske Beskennjárga, der lørdagen besto i et variert program, med laksefiske, myggsafari og konserter utover kvelden. Foto: Johan Mathis Gaup