– Det har blitt en tydelig endring til det verre, mener kommuneoverlege Kenneth Johansen.

Truet ansatte

Med forrige ukes hendelse friskt i minne, hvor en mann ble pågrepet av politiet etter å ha truet ansatte på legekontor med en skarp gjenstand, forteller kommuneoverlegen om en hverdag hvor slike hendelser dessverre kommer hyppigere og blir stadig mer alvorlige.

– Vi fører ikke statistikk, men vi opplever alvorlige trusler på de forskjellige legekontorene, i tillegg til det som kommer på legevakta. Legevakta er et «naturlig» sted, men også på legesentrene kjenner vi på at det, og ser en økning. Økt alvorlighetsgrad er det verste med trenden, sier Johansen.

Altaposten har vært i kontakt med Finnmark politidistrikt for å få innsyn i antall saker som er registrerte opp mot leger og/eller legesentre. Men på grunn av måten politiet registrerer hendelser på, har det ikke vært mulig å hente ut statistikk på dette.

Nulltoleranse

Kommuneoverlegen understreker at det alltid har vært tilfeller av vold og trusler mot helsepersonell, men de siste årene har det forekommet hyppigere og har fått en mer alvorlig karakter.

– Det er et problem både i Alta og nasjonalt. De ansatte blir helt klart skremt og det er svært ubehagelig for dem som jobber der, både leger og annet personell. Vi er derfor opptatte av sikkerhet og har rutiner for å håndtere slike situasjoner, sier han, og legger til at de har nulltoleranse og anmelder alle trusler som blir fremsatt.

– Det er dessverre en del av samfunnsutviklinga. Det er noe vi må forholde oss til på lik linje med andre i samfunnet. Det er klart det er alvorlig å true helsepersonell som er der for å hjelpe folk. Det er noe vi tar svært alvorlig og anmelder alle tilfeller.

– Hvordan arter dette seg?

– Både høyt støynivå, grove trusler og det er ofte rus inne i bildet. Situasjonene blir derfor ganske vanskelige å vurdere.

– Hvordan tar de ansatte denne utviklingen?

– Det er ikke noe man tenker på jobb hver dag, det tror jeg ikke. Men i tiden etter en slik episode vil det være en del ubehag rundt slike ekstreme episoder. Samtidig blir man vant til å håndtere hendelsene når de kommer hyppigere, sier kommuneoverlegen.

Alle kurses

Med et økt antall uønskede hendelser har helsepersonell, i liket med andre utsatte yrkesgrupper, måtte endre sin holdning i møte med publikum.

– Alle ansatte kurses og får tilbud om kurs i det å håndtere voldelige personer. Uten å gå inn på detaljer, kan jeg si at vi har ulike alarmsystemer på plass og det aktualiseres stadig på nytt igjen.

Også den fysiske utformingen av legekontorene er i endring.

– Når vi planlegger nye sentre tenker vi på blant annet hvordan vi kan sikre oss bygningsmessig. Vi innreder kontorer slik at det finnes bakveier og slike ting – som vi blant annet har planlagt for den nye legevakta.  Vi tenker annerledes på det nå enn vi gjorde før, påpeker Johansen.

Han mener utviklingen er bekymringsfull.

– Vi må tilpasse oss, men vi er avhengige av at politiet prioriterer å hjelpe oss. Vi er glade for at de tar henvendelser på alvor, og kommer til unnsetning raskt, sier han.

– Dette er ofte kjenninger av politiet, og de vet at det alvorlig når vi henvender oss. Helsepersonell skal ikke trenge å være redd for å gå på jobb, avslutter han.

– Urovekkende

Knut Klevstad mener det bør være et større fokus på forebyggende tiltak.

– I mitt syn burde det være sterkere fokus på hvordan man demper situasjoner, slik at de ikke eskalerer og oppstår. Det er urovekkende at man med de ressursene som stilles til rådighet innenfor helse, at man tross det opplever en øking, sier Klevstad i en kommentar til Altaposten om kommunelegens utspill om økende vold mot helsepersonell.

– Vi må møte menneskene tidligere slik at ting ikke bli fastlåst og vanskelig, slik at de kun ser vold som eneste mulighet for å løse sin egen situasjon, sier han.

Knut Klevstad. Foto: Jarle Mjøen / arkiv