Det var budskapet til NHO-direktør i Finnmark, Målfrid Baik, under møtet med Alta næringsforeningen.

Må vite

– Reiselivsbedriftene i Finnmark trenger en langt større grad av forutsigbarhet for å kunne gi turistene opplevelser og et tilbud de kan tjene penger på. I dag drives kongekrabbeturisme med dispensasjoner, det samme gjelder for scootersafarier og forhold knyttet til alkohollovgivningen med servering til turistene. Dette må vi vekk fra, slik at bedriftene kan satse og vet hva de kan få lov å gjøre, sa Baik da reiselivsnæringa var tema mellom politikere og næringsliv.

Politikerne var alle enige om at det er et stort potensial i turiststrømmen som kommer til Finnmark, men vi er ikke flinke nok til å legge til rette for reiselivsbedriften og heller ikke gode nok til å ta vare på turistene.  Blant annet var det flere av politikerne som mente pengene som tjenes i Finnmark må bli igjen i Finnmark og brukes der.

Har produktene

– Reiselivet har et stort potensial, sa SVs Jan Olsen. Som definerte friluftslivet i Finnmark som en av de store fortrinn næringa har framfor andre steder i landet.

Direktør for Nordnorsk Reiseliv AS, som er 51 prosent eid av de tre nordnorske fylkene, Hilde Bjørkli, var klar på at reiselivsnæringa går bra.

– Det er viktig å se at turistene ikke detter ned fra himmelen, og det at bedriftene går bra er et resultat av en strategisk satsing. Potensialet for å få flere turister til Finnmark er stort, mens flyselskapene bruker folketallet i Finnmark på en måte som begrenser veksten, når de ikke setter inn flere ruter med begrunnelsen at det bor for få folk her. Potensialet er betydelig større enn bare å få turister til Nordkapp, som vi vet ikke blir en natt ekstra. Det kan satses på ulike typer turister hvis man eksempelvis bygger ut sykkelruter og foredler naturen til produkter som turistene vil ha mer av, et eksempel er kystkultur et annet er samisk kultur, sa Hilde Bjørkli.

MÅ FOREDLES: Hilde Bjørkli i Nordnorsk reiseliv slår fast at produktene må foredles og legges til rette for ulike grupper turister. Foto: Magne Kveseth

Hun fikk støtte fra Høyres Marianne Haukland som mente den nye reiselivsmeldinga fra Høyre og Frp må følges opp.

– Bobilturistene må få bedre forhold, turstier med rasteplasser og toaletter må kommunene forplikte seg til å bygge ut. Det er 160.000 ansatte i reiselivsnæringa i Norge, men jeg savner litt at de store hotellkjedene deltar og betaler for tilretteleggingen, men jeg gleder meg til å jobbe med reiselivsmeldinga og se kommunenes rolle i dette, sa Haukland.

Steinar Karlstrøm fra Ap var tydelig på at flyplassene er under press og man skulle hatt mer av de regionale utviklingsmidlene som kommer fra Staten.

– Men RUP-midlene har Høyre fjernet, sa Karlstrøm.

Som fikk svar på tiltale fra Haukland som snakker varmt om de lokale såkornmidlene for utvikling av næringslivet.

– Dette er penger som fortsatt er der, sa Haukland.

Kurt Johnsen fra konsulentselskapet Noodt & Reiding, slo fast at siden vi er store i areal og få i antall mennesker, kreves det stadig mer høykompetente ansatte i bedriftene.

– Problemet for oss i Finnmark er at vi ikke klarer å skape god nok service til turistene, fordi veiene, de offentlige kommunikasjonene og bredbåndsutbyggingen er for dårlig, sa Johnsen.