Houman Charani – ortopedisk kirurg med kikkhulloperasjon av kne og skulder under narkose som spesialitet – er svært bekymret over at et velfungerende spesialisert tilbud etter hans oppfatning er preget av feilprioriteringer, kaos og manglende oversikt.

Charani avviser bestemt påstanden om at ordren fra Helse Nord, om en økning av operasjoner innen hans felt, er imøtekommet.

– Når jeg får kutt i antall operasjonsdager og uker, blir det ingen økning, men en nedbygging. Det tror jeg alle kan være enige om, sier Houman Charani, som er alene om å utføre kikkhuloperasjoner av kne og skulder ved poliklinikken i Alta.

– Flere operasjoner

Den politiske ledelsen i Alta kommune har gått hardt ut tidligere etter at de i et dialogmøte med Finnmarkssykehuset ble opplyst om en venteliste på 50, men senere fikk vite at den var på 350. Dette ble av Finnmarkssykehuset forklart som en misforståelse, og ingen bevisst feilinformasjon.

– Vi har økt fra syv operasjonsuker i 2016 til ti operasjonsuker i 2017.  I disse ukene opererer vi både ortopedi og generell kirurgi ut fra behovet i ventelistene. Vi vurderer ytterligere tiltak for få kortere ventetid ved å styrke ambuleringen til Alta innenfor ortopedi og kirurgi. Vi har blant annet lagt inn ekstra poliklinikk-uker i sommerferien, var den klare tilbakemeldingen fra Vivi Brenden Bech, sjef ved Klinikk Hammerfest.

Økningen i operasjoner i Alta gjentas på nytt fra kommunikasjonsmedarbeider Eilert Sundt på vegne av Finnmarkssykehuset.

– Dersom du leser svaret vårt, ser du at vi har hatt 56 kikkhullsoperasjoner i Alta hittil i år, mot 51 operasjoner i samme periode i fjor. Altså ingen nedgang, men tvert i mot en liten oppgang. Vi utnytter ledig kapasitet selv om vi får avlysninger. Det har vært tilfelle før, og det er tilfelle nå, påpeker Sundt i en epost til Altaposten.

– En av de beste

I Alta kommune er det stor frustrasjon over at Houman Charani er satt på sidelinjen til tross for innsatsen han har gjort siden 2005 med å bygge opp et velfungerende system. Et system som har vist seg svært kostnadseffektivt ved en bemerkelsesverdig høy produksjon sett i forhold til at den foregår ambulerende hele 14 mil fra sykehuset.

– Det er ingen tvil om at Charani er i toppdivisjonen for denne typen kirurgi, og at han gjennom å opparbeide seg svært stor tillit har forebygget pasientflukt ut av fylket gjennom fritt sykehusvalg. Det som nå skjer er ren gambling av Klinikk Hammerfest, og noe som ikke bare vil ramme pasientene, men også Finnmarkssykehuset økonomisk, klargjør en lokal helsearbeider i Alta med langt erfaring og inngående kjennskap til poliklinikken.

Lokal sjef for poliklinikken, Helge Hansen, er bedt av Altaposten å gi en vurdering av det som nå skjer rundt organiseringen av kikkhulloperasjonene av kne og skulder. Hansen viser imidlertid til Finnmarkssykehuset når det gjelder konflikten, og ønsker ikke å uttale seg til media.

– Utfordringer

Houman Charani var for noen år tilbake en av varslerne på Hammerfest sykehus om det han mente var ventetidsjuks, og deltok i debattprogram på riksdekkende TV om emnet.

– Jeg kunne sagt mye om arbeidsmiljøet og arbeidskonflikter ved avdelingen på Hammerfest sykehus, men velger nå å lukke munnen, sier Charani til Altaposten.

Etter det Altaposten erfarer er det igangsatt en omfattende kartlegging av arbeidsmiljøet, der flere titalls personer har fortalt om avviksmeldinger i forhold til pasientbehandling og internt arbeidsmiljø.

Altaposten har vært i kontakt med legeforeningens tillitsvalgt ved Hammerfest sykehus, Arnt Johannessen. Han bekrefter at det er utfordringer, men vil verken utdype eller konkretisere disse.

Arbeidskonflikter og avvik

Finnmarkssykehuset avviser ikke at det er utfordringer i forhold til arbeidsmiljøet og arbeidskonflikter. Dette skriver Finnmarkssykehuset i en epost til Altaposten:

«Med mange dyktige og sterke fagfolk, er det ganske naturlig at vi fra tid til annen er uenige om hvordan ting skal gjøres. Slik vil det alltid være, og det er noe vi forsøker å håndtere så saklig og ryddig som mulig, internt i klinikken.

Arbeidskonflikter faller inn under personalsaker, som vi ikke har anledning til å kommentere offentlig. Men vi har gode rutiner for håndtering av personalsaker, og de ansattes interesser er i slike saker ivaretatt blant annet gjennom sine tillitsvalgte og gjennom vernombudsordningen. Vi kan heller ikke kommentere avviksmeldinger som er under behandling, men generelt sett har vi, og ønsker, en svært lav terskel for å melde avvik når det gjelder pasientbehandling. Slike avviksmeldinger er av våre mest verdifulle verktøy for å forbedre kvaliteten på behandlingen vi gir, og for stadig å forbedre pasientsikkerheten. Avviksmeldinger behandles i klinikkene og i egne KVAM-råd (Kvalitet og ArbeidsMiljø).

– Ingen oversikt

Charani avviser at det er «konkurranse» mellom de som utfører kirurgiske operasjoner og han som foretar ortopediske operasjoner. Ønsker Finnmarkssykehuset flere kirurgiske operasjoner, er det bare å øke antall operasjonsdager i Alta. Han avviser også opplysningen fra klinikkledelsen om at det har vært stor økning av operasjonsuker i Alta fra 2016 til 2017, kun  en marginal, fra åtte til ni uker.

Når det gjelder det som skjer i Alta, sier Houman Charani at en nøktern beskrivelse er at ingen lengre har oversikt over ventelister og en plan for hvordan få til en effektiv pasientbehandling.

– De som har tatt styringen har i alle fall ikke en slik oversikt. Den som best kan si noe om dette er undertegnede, som kjenner forholdene og kan vurdere ventelistene. Det ligger utrolig mange henvisninger fra fastlegene som ikke er vurdert faglig, og dermed også umulig å si hva reell ventetid for pasientene er, sier ortopedkirurgen og legger til:

– Min konklusjon er at vi har hatt en kraftig reduksjon i polikliniske konsultasjoner i Alta. Det er også et faktum at de endringer som har skjedd i Alta ikke har faglig støtte hos faglig ansvarlige. Endringene har bidratt til tap av kapasitet og reduksjon av pasientbehandling.