Mens østfløya ved Alta ungdomsskole skal pusses opp, blir elevene i tre niendeklasser flyttet til Komsa.

Dette er lederen for foreldreutvalget (FAU) ved Komsa skole, Per Pedersen, sterkt imot. Han mener elevene ved Komsa bør få beholde de klasserommene som er ved Maurtua, der man etter lang kamp har fått åpnet gymsalen igjen, men hvor tre klasserom fortsatt er stengt av kommunelegen.

Styrter stein for millioner

– Det som er rart med kommuneøkonomien i Alta, er at de kan styrte stein for 60 millioner kroner i sjøen ved flyplassen, men å la elevene på Komsa få beholde skolen sin og bruke de rommene som er beregnet til sløyd og håndarbeid, det skal man altså ikke finne penger til, sier FAU-lederen og rister på hodet.

Han fikk i dag beskjed om at ventilasjonsanlegget fra Alta ungdomsskoles østfløy, som skal renoveres fra og med oktober måned, skal flyttes til Komsa skole sitt bygg Maurtua og så vil kommunen søke godkjenning for å få åpnet disse rommene til bruk for ungdomsskolens elever, når ventilasjonen er i orden.

– Vi fra FAU sin side vil ha åpnet sløyd og håndarbeidsavdelingen igjen til bruk for våre egne elever, for de som i dag går på Komsa aner ikke hva sløyd er for noe, siden rommene har vært stengt på grunn av for dårlig inneklima.  Hvordan har ungdomsskolen tenkt å organisere skolehverdagen for dem som skal til Komsa. Vi har dårlige erfaringer herfra med at elevene måtte til Gnisten for å ha gym. Det går tid vekk og det er en dårlig løsning, sier Per Pedersen.

DISKUTERTE LØSNINGER: FDV-ingeniør i Alta kommune, Eivind Larsen og leder i FAU ved Komsa skole, Per Pedersen diskuterte framtidig bruk av Komsa skole i formiddag etter et Pedersen hadde fått bedkjeden om ungdomsskoleelevene. Foto: Magne Kveseth

Bør leie en rigg

FAU-lederen ønsker ikke å være ensidig kritisk til at ventilasjonsanlegget skal brukes for å få åpnet Komsas bygg Maurtua igjen, men han er klar på at Alta kommune bør vite, at når østfløya på Alta ungdomsskole skal renoveres, så må den nødvendigvis stenges.

– Jeg har derfor det jeg synes er et konstruktivt forslag til Alta kommune og det er å forhandle med Uniteam om leie av en fireklasseroms rigg, som de har stående ledig i Oslo, klar til utleie. Når Alta kommune sier de hadde planer om å kjøpe Folkets Hus, men at dette ikke er aktuelt. Riggen kan etter de prisene jeg har fått fra Uniteam sin direktør Kjell Ivar Myrvang, leies for 60.000 kroner måneden. I det lange løp vil jeg tro det er en mye bedre løsning og så kan elevene ved Komsa få beholde skolen sin med åpning av de rommene som så langt har vært stengt.

Må være fleksible

Under besøket ved Komsa skole i formiddag snakker vi også med FDV-ingeniør Eivind Larsen fra Alta kommune. Han sier ingenting er hugget i stein, men bekrefter at det i går ble bestemt å flytte ventilasjonsskapene fra østfløya på Alta ungdomsskole til Komsa skole, for å kunne få åpnet de rommene som har vært stengt på Komsa det siste året.

– Man burde ha prosjektert den enoveringen som skal skje på ungdomsskolen bedre og tatt i bruk en rigg der også, sier Per Pedersen.

– Det er jeg ikke uenig med deg i, men her skjer ting raskt og jeg har ingenting med den beslutningen å gjøre, vi vil bare forsøke å få til en løsning som er fleksibel og som ikke belaster skattebetalerne ekstra, svarte Larsen.

– Best totalløsning

– Vi mangler fem klasserom når østfløya på ungdomsskolen skal bygges ut og renoveres. Vi ser derfor på løsningen med Komsa, forutsatt at klasserommene kan åpnes og blir godkjente med nye flyttbare ventilasjonsmoduler fra  ungdomsskolebygget, sier Hansen.

Det huset de leier fra Statsbygg i Nøkkelstien skal rives og det betyr at de mangler fem klasserom totalt.

SKAL SPARE: Rådmann Bjørn-Atle Hansen mener løsningen som skal forsøkes for Komsa og Ungdomsskolen blir den beste totalt sett for kommunens økonomi. Foto: Arkiv

– Vi har sett på ulike alternativer. Vi kan leie Hammaribygget, den gamle bilbutikken, der vi får plasss til to klasser – og så får vi plass til en klasse i kulturskolen, men mangler fortsatt tre klasserom. Skoleriggen ved Komsa fungerer bra etter hva jeg har forstått og nå oppgraderer vi de andre klasserommene, sier rådmannen.

Ved å ha tre ungdomsskoleklasser på Komsa unngår de i påføre mer kostnader.

– Jeg vet vi kan få kritikk for dette, men det er en totalvurdering av hva som er praktisk mulig og økonomisk bra. Det er en bedre løsning enn leie av en rigg, som vil koste mye mer. Total ramme for riggen ved Komsa og oppgraderingen av klasserommene er på åtte millioner kroner – og om to og et halvt år vil elevene på Komsa ha en flunkende ny skole, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.