Cilie Hammari Bjørnæs er svært rystet over naboen som mandag morgen beordret sønnen sin til å skyte kaninen hennes. Foreldrene til Cilie har sin hytteidyll med stor eiendom ute i Altafjorden. Her har også Cilie og hennes mann satt campingvogna og spikerteltet. Med seg til idyllen er alle Cilies dyr – to hunder, tre katter og to kaniner.

– Jeg har ikke hjerte til å la kaninene være igjen hjemme, så de er også her på ferie, her har de det fritt og godt, sier Cilie.

Idyllen ble brutt mandag morgen. Da hadde den ene kaninen tatt seg over på naboens eiendom.

– Den har aldri gått utenfor tomta før, påpeker dyreelskeren.

Cilies stefar ble varslet om at kaninen var på naboeiendommen, men da de dro dit fant de ikke kaninen. Derfor gikk hun og mannen tilbake til campingvogna og speidet etter den med kikkertene. Den er lys og lett å få øye på, forklarer hun.

– Da vi fikk øye på kaninen var den omlag 100 meter fra naboens hus. Vi ser også at naboens sønn kommer gående, men vi la ikke merke til at han hadde med seg våpen. Vi var på tur for å hente kaninen da han løftet våpenet og skjøt kaninen, sier den rystede eieren, som forsøkte å rope og plystre for å få skytterens oppmerksomhet før det gikk galt.

– De tålte ikke at noen satte poten sin på innsiden av porten, sier hun og er svært lei seg for at hun ikke rakk fram til skytteren i tide og fikk avverget episoden.

Cilie ble naturlig nok rasende både på naboen og sønnen og forlangte å få den døde kanien tilbake.

Redd for gulrøttene

Skytteren sier til Altaposten at de var redd kaninen ville spise opp gulrøttene, og siden den likevel var «satt ut for å dø» var det mer humant om han skjøt den.

– Det var ikke merker etter kaninen i pallekarmen der naboen hadde sådd gulrøtter. Plantene var heller ikke kommet særlig langt, sukker Cilie.

Skytteren inrømmer at kaninen ikke hadde vært i pallekarmen, men at man var bekymret for at det kunne skje. Hans far skal på sykehus og han vil ikke at han skal bekymre seg sykere over gulrøttene.

– På denne årstiden liker kaninene best friskt gress, sier Cilie.

Trodde dyrene led

Skytteren bedyrer at han trodde kaninene var satt ut for at ørna skulle ta dem. Det var i alle fall det han har hørt.

Når han hører at Cilie er svært aktiv i dyrebeskyttelsen i tillegg til å være utdannet dyretolk og svært opptatt av dyrevelferd, skjønner han at Cilie er opptatt av at dyrene skal ha det så godt som mulig.

– Jeg fikk høre at de har sprunget løs og ventet på at de skal bli tatt av dage. Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg ikke gjort dette, sier han, når Altaposten forklarer hvem Cilie er.

Men han bedyrer sin rett til å skyte småvilt som er en trussel.

Vil anmelde saken

Cilie sier at hun nok kommer til å anmelde saken.

– Jeg regner ikke med at det vil skje noe, men man tar ikke hagla og skyter andres kjæledyr – det er for drøyt, synes Cilie.

Cilies mor er på tur til hytta med barnebarn, som hadde gledet seg til å komme og hilse på dyrene.

– Dette blir ikke artig, sier hun tørt.

Operasjonsleder Jan-Olav Schjølberg i politiet sier at de vil se på saken når Cilie har levert inn en eventuell anmeldelse i saken. Da vil de også ta kontakt med han som skjøt.