– Dette er ikke velferdsstaten Norge verdig og det er ikke velferdssamfunnet Alta verdig. Er det noe vi skal være bekjent av i Alta må det være å ta vare på de svakeste i samfunnet, sier Trine Noodt i Alta Venstre.

– Vi er så lei av å høre hva Erle koster samfunnet, sa mor Sara Marie Guttormsen til altaposten.no fredag.

– UVERDIG: Trine Noodt (V) mener behandlingen familien har fått av Alta kommune og NAV ikke er Alta og Norge verdig. Foto: Jarle Mjøen

Senk ambisjonene

Noodt mener det er rystende hvis en familie som har mer enn nok å slite med, i tillegg skal bli belastet med å få høre hva barnet deres koster kommunen og samfunnet.

– Det er ikke deres problem. Og hvis det er penger det står om så får vi heller senke ambisjonene i Alta når det kommer til å bevilge penger til alt som er fint og flott, sier Venstre-politikeren og legger til:

– Dette handler om holdninger og verdier. Og er dette verdier Alta skal bygge videre på?

Bør få BPA

Hun mener familien burde være en selvsagt kandidat til å få innvilget Brukerstyrt personlig assistanse, BPA.

– Det er nettopp det BPA er kommet for. Å kunne gi funksjonshemmede muligheten til å kunne styre livet sitt selv i størst mulig grad og uten å måtte underlegge seg et kommunalt hjelpetiltak, som sier at «du skal få hjelp på mandag klokka fem». Dette barnet trenger foreldrene sine og det må vi i kommunen sørge for at hun skal kunne få ha. Med tilrettelegging, som gjør at de ikke blir så utslitte at de til sist må si fra seg omsorgen.

At familien heller ikke har blitt møtt med velvilje når de nå skal i gang med husbygging stiller hun store spørsmåltegn ved.

– Vi har mange familier i Alta som har fått dette tidligere, så hvorfor ikke denne familien skal få den samme hjelpa skjønner jeg ingenting ut av, sier Noodt. Hun mener saksbehandlere i større grad bør tørre å ta til motmæle om de opplever at budsjettene ikke strekker til.

– I stedet for å gi familier dårlig samvittighet, bør de rope varsko videre oppover i systemet.

RINGTE FAMILIEN: Ordfører Monica Nielsen (Ap) slo rett på tråden til familien da hun hadde lest saken om Erle på altaposten.no i helga. Foto: Arne Hauge

Monica ringte familien

Monica Nielsen (Ap) ble også opprørt da hun leste om Erle på altaposten.no i helga.

– Jeg ble rørt av å lese oppslaget om Erle og familien på lørdag og jeg ringte dem like etterpå. De har det tøft, de har møtt et komplisert system som styres av retningslinjer,  lover, regler, praksis, skjemaer, ordninger osv.  Familiens historie viser hvor utfordrende det kan være, særlig for de av våre som har det krevende i hverdagen. Vi som kommune må være smidig og være på servicesiden, ikke minst når det gjelder slike saker, sier ordføreren, som varsler at hun vil ta saken opp både i politisk ledelse og med administrasjonen.

– Det er ikke greit at Alta kommune oppleves som lite imøtekommende, sånn skal vi ikke ha det i Alta.

Uakseptabel belastning

Hovedutvalgsleder for helse, Kristin Jensen (Ap) støtter ordføreren.

- Slike familier skal og bør bli møtt med en ydmykhet av våre representanter, slik at hverdagen deres blir så bra som mulig for alle invloverte, sier hun i en epost fra ferie. Raymond Londal (V) som også sitter i utvalget, skriver følgende i en epost til Altaposten:

– Selv om flere av forholdene har klare retningslinjer, mener jeg summen av hva foreldrene opplever må betraktes som en uakseptabel belastning. Det er et sterkt ønske fra meg, at noen fra kommunen snarest setter seg ned med foreldrene og sier: «Vi skal finne en løsning som er bra for foreldrene og bra for lille Erle. Dette skal vi klare». På første hovedutvalgsmøte i helse og sosial ber jeg om orientering om denne saken.