Torsdag 29. juni avgjør  styret ved UiT Norges arktiske universitet hvordan framtidig struktur blir for den viktigste utdanningsinstitusjonen i nord. Torsdag leverte administrasjonen ved konstituert universitetsdirektør Jørgen Fossland sin innstilling.

– Vi er veldig, veldig skuffet, men har ei uke å mobilisere et så klart og tydelig signal til styret at Finnmark opprettholdes som en naturlig del av universitetet. Går innstillingen gjennom, er det snakk om betydelig sentralisering av makt, og da vet vi hva som skjer i neste omgang. Da blir Finnmark taperen i kampen om kapasitet og fagtilbud, sier fakultetsdirektør Pål Markusson ved UiT Campus Alta.

Arbeidsgruppe

Universitetsdirektøren forteller at innstillingen hans  bygger på rapporten fra arbeidsgruppa, høringsuttalelser og tidligere utredninger. Under framlegget av innstillingen, som ble streamet for media, beskrev Fossland  dagens struktur som uoversiktlig og komplisert. Etter fusjonene med høyskolene i nord er UiT preget av store fakultet, mange campuser og fagmiljøer som ikke samhandler, var  Fosslands vurdering. Han la vekt på at universitetet har et ansvar for å innfri de kvalitetskravene som myndighetene har stilt. Det mest radikale forslaget fra ei arbeidsgruppe som har vært i aksjon, er å redusere antall fakultet til fire. Innstillingen fra universitetsadministrasjonen ligger tett på, men man har valgt å lytte til en betydelige motstand fra Narvik, hvor de tekniske fagene har hovedsete. I innstillingen beholder Narvik sin fakultetsstatus. Derimot foreslås det å legge ned Finnmarksfakultetet som er tatt inn i Stortingets vedtak om fusjonen mellom UiT og Høgskolen i Finnmark.

Lurt?

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Helge Pedersen (Ap) mener dette er alvorlig, og at denne delen av stortingsvedtaket ikke er gått ut på dato og fortsatt gjelder.

– Nå står vi foran et svært viktig veivalg for Finnmark. Skal vår del av landet utvikle seg er vi nødt til å gå hånd i hånd med sterke kompetansemiljø i Finnmark. Det krever en tilstedeværende ledelse, og at ikke makt flyttes mer ut av Finnmark, sa Pedersen til Altaposten torsdag.

Fusjonen bra

I likhet med Helga Pedersen er faktultetsdirektør Pål Markussen helt klar på at fusjonen mellom høgskolene og universitetet har vært vellykket, og har brakt høyere utdanning i Finnmark et langt steg framover.

– Det er derfor enda mer uforståelig for oss at med den suksessen fusjonen har vært så langt, at det skal være nødvendig å fjerne fakultetsadministrasjon og stedlig fakultetsledelse. Vi må huske på at fagene i de tidligere høgskolene i stor grad er det som er campusene. Skal vi berge de verdiene og den kvalitet som lå i høgskolene og utvikle fagene videre opp på universitetsnivå, er vi helt avhengig av å være der beslutningene tas, sier fakultetsdirektøren i Alta.

Ikke nok

Han sier at høringen fra UiT i Alta har vært tydelig på at det er positivt at det kommer en viserektorer som plasseres i Harstad og Alta.

– Vi er glad dette er fulgt opp i innstillingen, men en viserektor vil neppe være sterk nok til å få gjennomslag mot tunge fag- og fakultetsmiljø i beslutninger og prioriteringer. Derfor må Alta og Finnmark beholde fakultetsstatusen og dermed viktig innflytelse, sier Markussen.

– I medias dekning av innstillingen til universitetsdirektøren har Narvik fått oppmerksomhet, men at Finnmark foreslås å miste sin fakultetstatus er forbigått nesten i stillhet. Din kommentar?

– Vi ser en voldsom mobilisering i Narvik, men har ikke klart å vekke næringsforening, interesseorganisasjoner og andre på samme måte i Alta og Finnmark. Dette er en vært viktig sak for Finnmark, og nå har vi ei uke på å komme oss ut på banen, sier Pål Markusson.