Oppdrettslaks har fått en del tyn de siste årene, blant annet i VG og BT Samtidig konkluderer norske helsemyndigheter at «helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer».

Nå har forskere ved Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen gjort en studie på effektene av å spise oppdrettslaks. De fordelte 81 overvektige personer (65 fullførte) i tre grupper. Deltakerne spiste enten laks eller torsk til middag fem ganger i uken i åtte uker, mens kontrollgruppen spiste som de pleier. Deltakerne fikk ikke lov til å gjøre endringer i fysisk aktivitet i studieperioden.

Svaret overrasket forskerne: Nei, rå fisk var ikke det sunneste19 råd for en sunnere livsstil

Bedre blodsukkerregulering

– Enkelte frykter at et høyt inntak av oppdrettslaks kan øke risikoen for å få diabetes type 2 og et dårlig immunforsvar. Vi fant ingen tegn på det, heller tvert imot. De som spiste oppdrettslaks fikk bedre blodsukkerregulering og bedre sammensetning av hvite blodceller. Vi så også tegn til at de hvite blodcellene ble bedre til å spise bakterier, sammenlignet med de i kontrollgruppen, sier forsker Oddrun Anita Gudbrandsen.

Studien ble nylig publisert i British Journal of Nutrition .

– Hvorfor fikk dere disse resultatene, tror du?

– Laksefilet inneholder både fiskeproteiner og fiskefett, som hver for seg har vist å ha gunstig effekt på blodsukkerreguleringen. Vi tror også at omega 3-fett fra fiskefettet kan føre til at de hvite blodcellene blir smidigere og mer effektive mot bakterier, sier hun.

I torskegruppen skjedde det lite, bortsett fra at man så en liten positiv effekt på sammensetningen av hvite blodceller hos deltakerne.

FORSKER: Deltakernes inntak av fisk var noe høyere enn anbefalingene til norske helsemyndigheter. Forsker Oddrun Gudbrandsen vet ikke om man ville sett samme positive effekt om deltakerne hadde spist laks til middag 2–3 ganger i uken. - Men noen befolkningsstudier har vist effekter av et lavere inntak av fet fisk enn det vi har brukt her, sier hun. Foto: EIRIK BREKKE

Rotteforsøk vs forsøk på mennesker

Gudbrandsen har tidligere gjort mange rotteforsøk på effekter av laks og torsk. Fordelen med å bruke rotter er at man har full kontroll på hva de spiser. Ulempen er at man ikke vet sikkert om man vil se den samme effekten hos mennesker.

– Er dere sikre på at deltakerne fulgte dietten og spiste fem fiskemåltider for dag?

– Vi fulgte de godt opp, men kan jo aldri være sikker. Resultatene viser jo at deltakerne har hatt god nok etterlevelse til at vi ser forskjell, sier hun.

I fjor fikk Gudbrandsen og kollegaene publisert en lignende studie på normalvektige. Heller ikke her fant de uheldige effekter blant dem som spiste like mye fisk eller kylling i fire uker. De gunstige effektene var tydeligst i laksegruppen, som fikk bedring av blodfettverdiene sine.

Fem enkle triks for å spise mindre: - De krever nesten ingen viljestyrkeNy forskning: Endre livsstil? Slik lykkes du på lang sikt.

– Sier ingenting om tungmetaller

John Cooper er endokrinolog ved Stavanger universitetssykehus og medisinsk leder for Norsk diabetesregister. Han sier dette om studien.

– Det er en positiv studie som gir oss litt mindre grunn til å bekymre oss for å spise oppdrettslaks. Samtidig er det verdt å merke seg at den ikke sier noe om eventuelt innhold av miljøgift i oppdrettslaks, sier Cooper.

ENDOKRINOLOG OG MEDISINSK LEDER: John Cooper. Foto: KRISTIAN JACOBSEN

– Kjenner du til at enkelte frykter at et høyt inntak av oppdrettslaks kan øke risikoen for å få diabetes type 2?

– Jeg har ikke satt meg inn i den diskusjonen, men denne studien svekker i alle fall de argumentene. Vi anbefaler inntak av fet fisk for å forebygge og behandle diabetes, sier Cooper.

Han anbefaler å følge Helsedirektoratets råd om å spise 300-450 gram ren fisk i uken , der minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Forskerne byttet ut kjøtt som proteinkilde med mager fisk. Effekten var stor.Da rottene spiste «søppelmaten», fikk forskerne seg en overraskelse

– Spennende funn

Gudbrandsen mener funnene deres ikke gir grunn til å fraråde noen å spise oppdrettslaks, slik enkelte har gjort tidligere.

– Vi synes funnene er spennende. Oppdrettslaks ser ikke ut til å være farlig likevel. Men vi har ikke sett på alt - som fett i blod og hvordan det vil påvirke tarmbakterier, og dette er tross alt en ganske kortvarig studie over bare åtte uker, påpeker forskeren.

– Enkelte eksperter fraråder barn, unge og gravide å spise oppdrettslaks fordi de mener det er usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker. Hva tenker du om det?

– Jeg er helt enig i at det er viktig at vi holder øye med nivåene av fremmedstoffer i fisk, kjøtt, planter og annen mat. Det er også viktig at det forskes mer på effektene av ulike fremmedstoffer i mat, og vi trenger å lære mer om hvordan fremmedstoffer ender opp i både villfanget fisk og oppdrettsfisk, sier Gudbrandsen.

BLODPRØVER: Deltakerne i studien gjennomgikk mye tester. Foto: Privat