– Jeg liker å spille sjakk når jeg er i form, sånn som i dag, sier Asbjørn Gamst.

– Men noen storspiller er jeg ikke, sier han, og bekrefter at sjakken gjør at man må tenke så det knaker.

Gamst og de andre møtes over sjakkbrettet hver tirsdag på Vertshuset, hvor de spiller inne i kantina fra 10.15 til 12.15. Her kjøper de seg kaffe og noe å bite i, og praten går både mellom partiene og under.

Noe lurt å gjøre

– Vi er en uhøytidelig gjeng og døra er åpen. Her tas nye folk i mot med åpne armer, sier mannen bak tiltaket, Kjell Arne Johansen. Han sier at Sjakk for alle startet som en lyst etter å ha noe formiddagsfint å gjøre, noe sosialt, og sier at de har instruktør tilgjengelig fra Komsa sjakklubb.

– Utstyret låner vi fra Alta Sjakklubb ungdom, og vi får holde til her på Vertshuset under paraplyen til Frivillighetssentralen, sier han.

Terningen er kastet

– Det første vi sier når vi setter oss ned ved ludobrettet, er at i dag skal jeg vinne, sier Anne Grete Skjebstad. Ludo for alle holder til noen meter unna Sjakk for alle, og er også åpent for alle.

– Du trenger ikke være gammel heller, sier Anne Grete, hjemmeboende som på tirsdagene blir hentet for å delta på Ludo for alle.

– Håper det blir jeg som vinner, sier hun, og triller en treer som førte brikken nesten inn.

Kantine for alle

– Jo, det er en fin jobb å spille Ludo, sier Renate Opgård Thomassen, ansatt der i gården.

– Vertshuset er åpent for alle, og brukes også av seniordansen og pensjonistforeningen. Vertshuset er sosialt, og vi har ei flott kantine med frokost, lunsj, middag og mere til, sier hun.

– Vi gjør det vi vil. Er det fint vær spiller vi ute. Eller drar på tur, sier Renate Opgård Thomassen og Anne Grete Skjebstad.