Grimstadkoret kommer fra Hareid kommune, hjemkommunen til Altas kulturnestor Ottar Grimstad. Koret markerer i disse dager sitt 75-årsjubileum med konsert i Nordlyskatedralen i Alta 25. juni. Koret hadde også konsert for fulle hus i Volda kirke 11. juni.

– Dersom du liker god mannskorsang, bør du få med deg denne konserten, sier Ottar Grimstad, selv medlem av koret og selverklært inhabil i forhold til å vurdere kvaliteten.

Et søk viser imidlertid at koret fra hjembygda til Ottar er ansett for å være på et svært høyt nivå, også i nasjonal måletokk.

Same etternamn

Grimstadkoret ble stiftet i 1942. I starten var det noen unge gutter fra «Grimstadgrenda» som dannet en dobbelkvartett med navnet «Storm». Ved et opptak for NRK TV et par tiår seinere, ble navnet endret til «Grimstadkoret».

– Navnebyttet var nærmest på ordre fra programleder Ada Haug, forteller Ottar.

Koret økte i antall, og i dag teller koret i underkant av 20 sangere. Like mange er ikke med til Alta, men de fleste er med. Publikum vil høyst sannsynlig få høre 17 stemme i når koret framfører et variert repertoar i Alta.

– Er det virkelig mulig med et kor på så høyt nivå med bare Grimstad-sangere?

– De fleste heter Grimstad, men ikke alle. Det er vel et par unntak, men de er geografisk sterkt knyttet til koret ved at de kommer fra samme bygda alle sammen, forteller 81-åringen som er blitt altaværing etter nesten hele sitt voksne liv i byen.

Blir æret

Selv er Ottar kjendis i Alta etter et aktivt liv som markant lærer og skoleleder, men ikke minst i kraftfullt virke på handball- og  fotballbanen, lokalpolitikken og som aktiv kulturarbeider. Tidligere dirigent av Alta Motettkor, tildelt kommunens kulturpris og flere tiårs leder av Alta historielag.

– Når koret kommer til Alta setter jeg utrolig stor pris på å få vise det fram for mine sambygdinger. Jeg innrømmer å være stolt og litt rørt, og føler at de ærer meg ved å ta turen hit. Samtidig er jeg helt sikker på at de skal få oppleve Nordlyskatedralen og et publikum som vet å sette pris på god sang, påpeker Ottar.

Selv sier koret i en pressemelding at Ottar er en del av Grimstadkoret, og at de gleder seg veldig til å synge på hans «hjemmebane».

Ottar Grimstad Foto: Jarle Mjøen

Penger til katedralen

Det blir konsert i Nordlyskatedralen søndag klokken 18.00, og før det skal koret bidra med sang under gudstjenesten. På fredagen før, på St. Hansaften, skal Grimstad-karene bidra under et arrangement på Solvang.

– Personlig setter jeg veldig pris på at koret stiller opp på konserten vederlagsfritt og lar inntektene gå til Nordlyskatedralen. Jeg var med i byggekomiteen og vet at pengene kommer veldig godt med, påpeker Ottar.

Repertoaret til koret er hentet fra den klassiske mannskorlitteraturen. Flere av sangene er komponerte og arrangerte av multikunstneren og dirigenten for koret, Johan H. Grimstad. Frå starten av øvde han inn et stort sangrepertoar av norske, nordiske og europeiske komponister, med et tidsspenn fra renessansen og fram til vår egen tid. I dag er det Kjell Grimstad som er koret sin dirigent.